Gradonačelnica zbog jumbo plakata u mogućem sukobu interesa

imp

Plakat Ikić Baniček Uspjeli Smo

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak za odlučivanje o mogućem sukobu interesa protiv gradonačelnice Grada Siska Kristine Ikić Baniček vezano za okolnosti financiranja izrade i postavljanja plakata “Uspjeli smo! Siščani će imati pravo na 100 % obnove” postavljenih u siječnju 2021. godine.

 

Kako stoji u Odluci o pokretanju postupka mogući sukob interesa odnosi se na okolnosti financiranja iz Proračuna Grada Siska izrade i postavljanja plakata na području Grada Siska u siječnju 2021. u svrhu promidžbe dužnosnice i o kojima je dužnosnica davala proturječne izjave i očitovanja. Naime, jumbo plakati su tada postavljeni na više lokacija u Sisku nakon što je izmijenjen prvotno planiran dio Zakona o obnovi po kojem Siščani ne bi dobili 100 posto financiranje obnove šteta iz potresa, jer Sisak spada u razvijenije dijelove RH, za razliku od Banovine.

 

Povjerenstvo je od Grada Siska zatražilo očitovanje je li Grad Sisak financirao plakate na kojima je uz sliku gradonačelnice Grada Siska natpis „Uspjeli smo! Siščani će imati pravo na 100% državne obnove – Sisak je 100% Hrvatska“, tko je, kada i na temelju čega donio odluku o sadržaju te odluku o financiranju predmetnih plakata te koliki je iznos plaćen za navedene plakate i je li i na koji način provođen postupak javne (bagatelne) nabave. Istim je dopisom zatražena i dostava sve relevantne dokumentacije.

 

Kako na navedeno traženje Grad Sisak nije odgovorio, Povjerenstvo je Gradu Sisku uputilo požurnicu za dostavom traženog očitovanja u odnosu na istaknute okolnosti.
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je ubrzo provjeru vezanu uz financiranje tih plakata koji se mogu smatrati, po njima, promidžbom same gradonačelnice, a obzirom je u medijima gradonačelnica spominjala da je iznos od oko 20.000 kuna plaćen iz gradskog proračuna. No, naknadno je, nakon kritika te okolnosti, gradonačelnica u drugim izjavama govorila da ipak plakati nisu plaćeni gradskim novcem. Povjerenstvo je htjelo provjeriti što je od toga dva točno, no do veljače ove godine nisu dobili zadovoljavajuće odgovore od gradonačelnice Ikić Baniček te su odlučili i službeno pokrenuti postupak.

 

“Iz svega utvrđenog Povjerenstvo zaključuje da se u opisanom slučaju radi o mogućoj povredi članka 7. točke c) ZSSI-a koja proizlazi iz okolnosti financiranja iz Proračuna Grada Siska izrade i postavljanja plakata na području Grada Siska u siječnju 2021. u svrhu promidžbe dužnosnice i o kojima je dužnosnica davala proturječne izjave i očitovanja. U odnosu na navedene okolnosti Povjerenstvo će u daljnjem tijeku postupka pribaviti relevantne podatke, stoji u objavljenoj odluci. Sukladno odredbi članka 39. stavka 3. ZSSI-a, Povjerenstvo je pozvalo Kristinu Ikić Baniček da u roku od 15 dana od dana primitka odluke dostavi Povjerenstvu pisano očitovanje u odnosu na razloge pokretanja ovog postupka, kao i na ostale navode iz ovog obrazloženja.” – stoji u odluci o pokretanju postupka za odlučivanje o sukobu interesa protiv Kristine Ikić Baniček.

 

Cijelu odluku možete pogledati ovdje

 

 

Foto – dnevnik.hr

najčitanije