Gradonačelnica mora platiti kaznu zbog odbijanja predaje dokumentacije USKOK-u

imp

Gradonačelnica Kib

Ustavni sud odbacio je tužbu sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček protiv rješenja zagrebačkog Županijskog suda koji ju je 2021. kaznio s 10.000 kuna jer Uskoku odbila predati traženu dokumentaciju.

 

Županijski sud u Zagrebu kaznio je sisačku gradonačelnicu jer Uskoku nije željela dati podatke koje je tražio kako bi istražio sumnje u kriminal u Gradu Sisku.

 

U ustavnoj tužbi Ikić Baniček je navela da su joj odlukom o kažnjavanju povrijeđena ustavna prava te pravo na pretpostavku nedužnosti.

U ustavnoj tužbi navodi se da je osporenim pojedinačnim aktom podnositeljici povrijeđeno ustavno pravo zajamčeno člancima 14. stavkom 2. i 29. stavkom 1. i 3. Ustava Republike Hrvatske (“Narodne novine” broj 56/90., 135/97., 113/00., 28/01., 76/10. i 5/14.), te pravo na pretpostavku nedužnosti iz članka 28. Ustava.“, stoji u obrazloženju Rješenja Ustavnog suda.

 

„Podnositeljica ističe i povredu ustavnog jamstva jednakosti pred zakonom iz članka 14. stavka 2. Ustava. Međutim, u ustavnoj tužbi nije pokazala da je stavljena u nepovoljniji položaj u odnosu na drugu osobu u usporedivoj situaciji niti to proizlazi iz osporenog rješenja.“, stoji u obrazloženju.

 

Ustavni sud jednoglasno je odbacio njenu tužbu uz zaključak da ne postoje pretpostavke za odlučivanje o biti stvari.

Nakon detaljne analize ustavne tužbe i uvida u cjelokupnu dokumentaciju, Ustavni sud ocjenjuje da su istaknuti prigovori očito neosnovani te da konkretan slučaj ne otvara pitanje ostvarenja ustavnih prava podnositeljice. Ustavni sud stoga utvrđuje da ne postoji ustavnopravna bit stvari o kojoj bi Ustavni sud odlučivao.“, zaključio je Ustavni sud.

 

najčitanije