USKOK podignuo optužnicu protiv Darinka Dumbovića zbog nezakonitog pogodovanja

imp

Uskok Pravi

USKOK je podignuo optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića.

 

Tereti ga se da je u razdoblju od listopada 2019. do svibnja 2021. godine namještao poslove sinu. Prema optužnici, Grad je javnom nabavom dodijeljivao poslove tvrtkama koje su ih poslije prepustile Dumbovićevu sinu te mu tako protuzakonito osigurale radove vrijedne 1.426.043,93 eura.

 

Uz Dumbovića, optužnica je podignuta protiv njegova sina i još tri osobe.

 

 

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv petorice hrvatskih državljana (1956., 1982., 1979., 1976., 1978.) zbog počinjenja kaznenih djela nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju.
Optužnicom se I. okr. tereti da je, u razdoblju od listopada 2019. do svibnja 2021. godine u Petrinji, kao gradonačelnik Grada Petrinje (dalje: Grad), sa svojim sinom II. okr. kao prokuristom i stvarnim voditeljem poslovanja trgovačkog društva u kojem je osnivač bila supruga II. okr. (dalje: TD), protivno odredbama Zakona o javnoj nabavi dogovorio da će u okviru svojih ovlasti poduzimati radnje kako bi tom TD-u osigurao dobivanje unosnih poslova od Grada.

U tu svrhu su I. i II. okr. dogovorili s III., IV. i V. okr. da će u postupcima javne nabave u kojima je Grad naručitelj, a koji su od interesa za II. okr. i TD, njihova trgovačka društva i obrt podnositi ponude te da će po odabiru njihovih ponuda izvođenje radova prepustiti TD-u, pri čemu će u građevinskoj dokumentaciji prikrivati da je TD stvarni izvođač radova. Tako su u postupcima nabave radova za Grad u četiri navrata najprije odabirane ponude trgovačkih društava III. i IV. okr. te obrta V. okr. koji su potom, sukladno prethodnom dogovoru s I. i II. okr., izvođenje radova prepuštali TD-u koje je prepuštene radove izvelo i naplatilo., a III. i IV. okr. su sačinili dokumentaciju o izvođenju radova u kojoj nisu iskazali sudjelovanje TD-a.

Na opisani način okrivljenici su TD-u protuzakonito osigurali dodjelu poslova u vrijednosti od 1.426.043,93 eura.“, stoji u priopćenju USKOK-a.

najčitanije