HDZ Sisak: Prebacivanje krivnje na druge jedini je rezultat rada sisačke gradonačelnice

imp

Hdz 4

Proteklog tjedna sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček izjavila je kako birokracija i manjak izvođača koče obnovi te se zbog toga projekti obnove na području grada ne mogu ostvariti predviđenom dinamikom.

 

Na tu izjavu priopćenjem je reagirao HDZ grada Siska napominjući kako je “prebacivanje krivnje na druge jedini rezultat rada sisačke gradonačelnice.”

 

 

 

Priopćenje prenosimo u cijelosti

Umjesto rezultata i obnovljenih škola, gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček nam nudi isključivo isprike, izgovore. Svjesna da nije odradila ništa od obnove koja je u njenoj nadležnosti te da neće stići potrošiti novac iz Fonda solidarnosti EU do lipnja, gradonačelnica za svoj nerad krivnju prebacuje na birokraciju i izvođače radova.

 

Sjetimo se medijskih istupa, žalila se kako nema novca, pa joj je Vlada Republike Hrvatske osigurala čak 280 milijuna kuna, no ni to nije bilo dovoljno da se prihvati posla. Iako su za većinu projekata odobrena sredstva iz Fonda solidarnosti, obnova škola, mostova te ostalih gradskih nekretnina nije ni počela, i dalje su sva aktivna gradilišta u Sisku rezultat rada Sisačko-moslavačke županije i Vlade Republike Hrvatske.

 

Gdje je 280 milijuna kuna koji su osigurani Gradu Sisku, čime se zapravo gradonačelnica bavi osim prebacivanjem krivnje na sve druge?

 

Primjerice, sredstva za obnovu Osnovne škole Ivana Kukuljevića odobrena su još u srpnju prošle godine, a obnova nije ni počela. Roditelji su već ozbiljno zabrinuti i obraćaju se sa strahom da škola neće biti ni obnovljena, budući je rok za konstrukcijsku obnovu 30. lipnja, a već smo gotovo na polovici travnja. Izvođača nema, gradilišta nema. Roditelji su se isto tako organizirali i na nagradnoj igri za svoju djecu osvojili novu kuhinju za navedenu školu, školu čiji su zidovi po život opasni za djecu. Na sjednici gradskog vijeća čuli smo obećanja da će u 9. mjesecu učenici OŠ Ivana Kukuljevića ići u svoje klupe. Sada je jasno da je taj rok nerealan.

 

Za vrtić u Galdovu kroz NPOO gradonačelnica je dobila 23 milijuna kuna, jednaka priča, rezultata nema. Ništa bolje nije ni s Gradskom vijećnicom, novom knjižnicom, Domom kulture Kristalna kocka vedrine, Holandskom kućom, Starim gradom, Starim mostom ili mostom Crnac…. Lista je nepregledna, a za sve te projekte sredstva su odobrena još prošlog ljeta.

 

Umjesto da prihvati odgovornost za svoj nerad i konačno se prihvati posla, gradonačelnica ponovno optužuje druge, pa su joj sad krivi birokracija i izvođači. Istovremeno, Sisačko-moslavačka županija ima otvorena brojna gradilišta, a najveća županijska gradilišta su upravo u Sisku. Osim obnove bolnica, domova zdravlja i ostalih nekretnina u nadležnosti županije, a na natječaje joj se prijavljuje i do desetak izvođača. Kako po istim zakonima i u istim uvjetima, dakle s istom birokracijom i s istim izvođačima, županija uspijeva obnavljati i graditi, a Grad Sisak gotovo ništa?

 

Milijune eura koje je dobila od Vlade RH gradonačelnica je mogla potrošiti i na privremeni smještaj i zbrinjavanje, no ni tu ne vidimo rezultate, dapače, nitko ne zna kome su i po kojim uvjetima dodijeljeni gradski stanovi. Dakle, nerad prati i netransparentnost, iako je riječ o javnom novcu za koji građani imaju pravo znati kako i na koga se troši.

 

Pozivamo gradonačelnicu da prestane tražiti isprike, optuživati druge i konačno se prihvati posla za koji su joj Siščani dali mandat. Lipanj i rok za potrošnju novca iz Fonda solidarnosti je pred vratima, a gradonačelnica ništa ne poduzima. Tko će biti kriv kada izgubimo taj novac? Tko će onda ispaštati za nerad? Nažalost, sve izgledniji je scenarij u kojem se teret gradske obnove lomi upravo na leđima građana.“, stoji u priopćenju GO HDZ-a Sisak.

najčitanije