Sisački HDZ: Gradonačelnice zašto ne obnavljate Sisak?

imp

Hdz Sisak 1

„Hoće li Grad Sisak zbog nesposobnosti gradonačelnice Kristine Ikić Baniček ostati bez odobrenih sredstava za obnovu javnih zgrada iz Fonda solidarnosti Europske unije?“, pitali su danas na konferenciji za medije gradski vijećnici HDZ-a, HSLS-a i HKS-a.

„Iako su joj odobrena sredstva i rok za njihovu potrošnju je sve bliži, obnova većine javnih zgrada u nadležnosti Grada nije ni krenula. Prezentacija o stanju potresne obnove javnih objekata Grada Siska koju nam je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček (SDP) predstavila u rujnu prošle godine pokazala nam je da su za većinu prijavljenih projekata odobrena sredstva iz Fonda solidarnosti. Zašto onda ne vidimo otvorena gradilišta u nadležnosti gradske uprave kada šetamo po gradu? Ta sredstva treba potrošiti do kraja lipnja ove godine i nije teško ustvrditi kako će biti vrlo teško to postići u iduća četiri mjeseca.“, rekao je Tomislav Kralj, predsjednik sisačkog HDZ-a kako su gotovo sva aktivna gradilišta u Sisku na objektima u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije i Vlade RH.

„Zanima nas čime se u međuvremenu bavi naša gradonačelnica, jer i današnji dnevni red sjednice Gradskog vijeća ne donosi nikakve nove gradske projekte.“, dodao je Kralj.

Oporba ističe kako istovremeno Ikić Baniček „spremno kritizira sve ostale te napada one bez kojih ne bi bilo ni izgradnje novih vrtića ni škola, a u Sisku građanima gradske vlasti samo šalju visoke račune“.

Podsjetili su oporbeni gradski vijećnici da je Vlada u nekoliko navrata isplatila pomoć Gradu Sisku u iznosu od više desetaka milijuna kuna.

„Pozivamo gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček da se prihvati posla i ubrza obnovu javnih objekata kako ne bismo izgubili novac osiguran iz Fonda solidarnosti i kako, u konačnici, sav trošak obnove ne bi pao na naše sugrađane. Jer Gradonačelnice Sisak ima pravo na obnovu, Vlada RH Vam je odmah nakon potresa isplatila 20 milijuna kuna, isplaćen Vam je i zajam Svjetske banke u iznosu 25 milijuna kuna, nedavno Vam je Vlada ponovo dodijelila 30 milijuna kuna, preko FSEU uključujući cestovnu infrastrukturu osigurano Vam je 180 milijuna kuna i još za vrtić u Galdovu kroz NPOO 23 milijuna kuna. Novce ste dobili, kad mislite početi raditi?

Dužni ste Siščanima opravdati sve utrošene milijune eura, jer se postavlja ozbiljno pitanje: gdje su novci koje ste dobili na račun, na osnovu potresa, a u Sisku u vašoj nadležnosti ne obnavlja se gotovo ništa?“, rekao je Kralj.

Oporba je i nezadovoljna odgovorima koje dobivaju na svoja pitanja u Gradskom vijeću pa su najavili kako gradski vijećnici HDZ-a danas neće sudjelovati na sjednici Gradskog vijeća Grada Siska “koja je sazvana reda radi, zbog forme- “broja” održanih sjednica bez i jedne važne točke za naše sugrađane.”

najčitanije