„Skok u znanost“ u Dječjem odjelu

imp

251020211635203670.jpeg

Dječji odjel Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak od 15. listopada do 15. studenog 2020. godine organizira projekt Skok u znanost E.
Temom Energija djeci i svim zainteresiranima želi se dati prikaz različitih oblika energije u prirodi, tehnici i industriji.
Jedan od ciljeva ovog projekta je unaprijediti postojeći i kako na novi održivi način koristiti ograničene prirodne izvore, prirodna bogatstva uz što manje zagađenje okoliša.
„Planovi su nam se izmijenili, moramo se prilagoditi novonastaloj situaciji uzrokovanoj Covidom-19, a suradnja sa školama odvijat će se online predavanjima u virtualnim učionicama.
Pozivamo Vas da se sa svojim učenicima uključite u projekte koje je podržalo Ministarstvo kulture. Nadamo se da ćemo zajedničkim snagama projekte uspješno realizirati.“, poručuju iz Dječjeg odjela sisačke knjižnice.

Program:
22.10. / 14:30 / Sjaj u tami
Sandra Brajčinović i Franjo Kozina, Metalurški Fakultet, *SO
Plamen i vatra! Hladni i sjajni metal pleše u loncu sve dok ne postane tekućina srebrnasto-crvenkastog odsjaja. U tami velike hale uz nalet prašine i žamor užurbanih strojeva čuje se škripa lonca. U tom malom svijetu nemira rastaljeni metal svoju pustolovinu započinje kao… Sjaj u tami.
*S0
28.10. / 11:00 / Tesla
Marija Borić, HAZU
Edukativna radionica Nikola Tesla – portret izumitelja za polaznike osnovnih i srednjih škola.
Kroz razgovor, prezentaciju i igrice upoznat ćemo se s djelima, najvažnijim događanjima i radovima velikog izumitelja.
*S0, S1, S2

29.10. / 10:15 / Kruženje dušika u prirodi
Tomislav Novak, Metalurški Fakultet
Dušik je važan element za sva živa bića na Zemlji. U prirodi se pojavljuje u raznim oblicima.
Dušikov ciklus opisuje kruženje dušika kroz biljke, životinje, bakterije te tlo, vodu i zrak. Najvažniji član dušikovog ciklusa su bakterije koje omogućavaju dušiku prijelaz iz jednog u drugi oblik prilikom ulaska dušika u tlo.
U ovom predavanju vidjet će se koje su se promjene dogodile unutar dušikovog ciklusa u posljednjih 200 godina, a uzrokovane su ljudskim djelovanjem.
*S0

3.11. / 11:00 / Energija i matematika održivosti
Robert Pezer, Metalurški Fakultet

Energija je vrlo često korišten pojam u suvremenim raspravama, a ujedno je jedna od najznačajnijih fizičkih veličina moderne znanosti uopće. U modernom smislu pojam se koristi nešto više od 200 god., a izaziva društvene kontroverze u raspravama na koji način koristiti ograničene resurse.
U ovom predavanju će se razmotriti više čestih kvantitativnih tvrdnji koje ne ovise o svjetonazorskim i etičkim stavovima te predstavljaju temelj za vrijednosne prosudbe i na dokazima zasnovano djelovanje.
*S2, S3

5.11. / 11:00 / Budimo odgovorni prema prirodi
Vesna Ocelić Bulatović, Metalurški Fakultet

Danas kad smo suočeni s globalnom pandemijom uzrokovanom koronavirusom, ujedno smo se upoznali i s mnogim ponavljajućim inačicama.
#budimoodgovornipremaprirodi inačica je koja nas podsjeća na prisutnost koronavirusa i našu važnost pri širenju istog. Upravo je takav pristup važan u svim porama našeg života, budimo odgovorni prema svemu oko nas, budimo odgovorni prema prirodi.
Priroda je sve ono što nas okružuje, onaj prostor u kojem djelujemo, u kojem volimo, u kojem živimo.
Ovo predavanje upoznat će na zanimljiv način naše najmlađe o važnosti i velikoj ulozi Sunca, vjetra i vode, i kako biti odgovorni prema prirodi.
*S0

9.11. / 11:00 / Energija budućnosti
Ivan Jandrlić, Metalurški Fakultet

Živimo u svijetu ovisnom o energiji. Često slušamo kako trebamo voditi brigu o budućnosti.
Korištenjem održivih izvora energije za potrebe održanja života ljudi, smanjujemo njihov utjecaj na okoliš.
Kroz prezentaciju opisat će se alternativni izvori energije, kao što su energija vjetra, vode (hidroenergija), sunca (solarna).
U ovom predavanju će se odgovoriti na pitanje kako i sami dnevnim navikama možemo pridonijeti očuvanju okoliša i boljem sutra.
*S0, S1, S2

11.11. / 11:00 / Ionski motor
Stevče Arsoski, Tehnička škola Sisak

Ionska lebdjelica je vrsta pogona za svemirske letjelice. Nikola Tesla je dio svojih istraživanja posvetio i toj vrsti pogona.
Ionska lebdjelica koju su izradili učenici Tehničke škole Sisak izrađena je od vrlo laganog drveta( balsa) i vrlo tanke aluminijske folije u obliku jednostraničnog trokuta.
U ovom predavanju vidjet će se kako strujanje iona velikom brzinom od pozitivne do negativne elektrode stvara uzgon za lebdjelicu te se ona se podiže i lebdi u zraku.
*S0

S0 – predškolski uzrast i niži razredi osnovne škole
S1 – 5. i 6. razred osnovne škole
S2 – 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole
S3 – 2., 3. i 4. razred srednje škole
PP – djeca s teškoćama u razvoju

najčitanije