Predstavljanje knjige dr. sc. Vlatka Čakširana “Kulturne politike i kulturne prakse u gradu Sisku 1945. – 1965.”

imp

Kulturne Politike Sisak Naslovnica 2

Nakladničko poduzeće Plejada iz Zagreba i Državni arhiv u Sisku organiziraju sutra u srijedu, 29.ožujka, predstavljanje knjige dr. sc. Vlatka Čakširana “Kulturne politike i kulturne prakse u gradu Sisku 1945. – 1965.” u Državnom arhivu u Sisku, Frankopanska 21, s početkom u 19 sati.

 

O knjizi će govoriti:
prof. dr. sc. Hrvoje Klasić, recenzent
dr. sc. Josip Mihaljević, recenzent
Ilija Ranić, urednik
dr. sc. Vlatko Čakširan, autor
Predstavljanje će voditi: Bogdan Arnautović

 

KULTURNE POLITIKE I KULTURNE PRAKSE U GRADU SISKU 1945. – 1965.
U ovoj iznimno vrijednoj znanstvenoj i kulturnoj monografiji autor analizira dva razdoblja kulturne politike i kulturne prakse u gradu Sisku: agitpropovsko do 1952. i samoupravno socijalističko do 1965. godine. Obrađuje sva važne područja kulturnog života: politiku prosvjećivanja, kulturni amaterizam, kazališnu i filmsku scenu, književnu produkciju,
glazbeni život, zaštitu spomenika i muzejsku djelatnost i dr. Prikazuje aktivnost aktera
kulturne politike kao što su narodna fronta, sindikati i omladinske organizacije. Iz povijesnog zaborava izvlači imena brojnih sudionika kulturne politike i kulturnih događanja u gradu Sisku. Uočava brojne proturječnosti u nastojanju vlasti da provede određenu kulturnu politiku i ukazuje na dvojbene rezultate te politike.

 

Sisak je nakon završetka Drugog svjetskog rata postao važan industrijski grad na hrvatskom i jugoslavenskom prostoru koji je kroz svoj nagli razvoj osjetio sve potrebe i probleme tadašnjeg društva. Politički i društveni procesi bili su obilježeni znatnom ideologizacijom koju je predvodila KPJ (kasnije SKJ) u cilju formiranja novog društva i političkog sistema u odmaku od onog prijeratnoga i ratnog. Grad Sisak je u tom kontekstu gotovo ogledni primjer u socijalističkom društvu u kojem se mogu pratiti sve bitne promjene i na državnoj razini.

 

Knjiga je namijenjena znanstvenoj i stručnoj javnosti (povjesničarima, sociolozima, politolozima i svima koji istražuju kulturnu povijest), ali i širokom krugu čitatelja koje zanima javni i kulturni život. Pisana je jednostavnim stilom i razumljivim jezikom. Može potaknuti slična istraživanja povijesti drugih gradova ili regija, što knjigu čini zanimljivim štivom i za inozemne istraživače, znanstvenike i publiciste.

 

najčitanije