Povjerenstvo za konstrukcijsku obnovu graditeljske baštine počelo s radom

mradenovic

251020211635199535.jpeg

Međunarodno stručno-savjetodavno povjerenstvo za konstrukcijsku obnovu graditeljske baštine na potresom pogođenim područjima Hrvatske, osnovano na inicijativu i odlukom ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, počelo je u petak s radom, priopćeno je iz Ministarstva.

Podsjetivši kako je Ministarstvo kulture i medija jedan od nositelja opsežne obnove zbog velikog broja potresom oštećenih kulturnih dobara, ministrica je upozorila kako je oštećeno više od 1000 pojedinačno zaštićenih povijesnih građevina te povijesne jezgre Zagreba, Siska, Petrinje i Gline.

Hrvatska ima iskustva u obnovi graditeljske baštine nakon šteta prouzročenih potresom 1979. i 1996. godine na dubrovačkom području te razaranjima u Domovinskom ratu, istaknula je ministrica. No, istaknula je Obuljen Koržinek, sada smo suočeni s potpuno drugim tehnikama gradnje.

Riječ o složenom procesu obnove, ne samo zbog specifičnosti srednjoeuropskog nasljeđa središnje Hrvatske, nego i zbog toga što je u pitanju glavni grad Zagreb u kojem je skoncentrirana četvrtina stanovništva, sve državne i javne institucije, reprezentativne muzejske palače, kazališta, arhivi, sakralno graditeljstvo s Katedralom i nadbiskupskim sjedištem, objasnila je.

Ministrica Obuljen Koržinek posebno je zahvalila članovima povjerenstva koji će, kako je istaknula, svojom stručnošću i iskustvom u konstrukcijskim sanacijama djelovati kao potpora aktivnostima koje Ministarstvo provodi kao tijelo nadležno za očuvanje i unaprjeđenje kulturne baštine.
Povjerenstvo je razmatralo konstrukcijsku obnovu tri škole u povijesnim zgradama u Zagrebu, a ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Davor Trupković i glavni konzervator Ministarstva Tomislav Petrinec predstavili su dosadašnje aktivnosti i mjere zaštite na potresom pogođenom području, upozoravajući kako se zbog izrazito izazovnog zadatka, konstrukcijskoj obnovi pristupa interdisciplinarno.
Uz hrvatske stručnjake, Maria Uroša i Josipa Atalića s Građevinskog fakulteta, Josipa Galića i Alana Brauna s Arhitektonskog fakulteta, Katarinu Horvat Levaj s Instituta za povijest umjesnosti te građevinske inženjere Martinu Vujasinović, Jurja Pojatinu i Milana Crnogorca, članovi povjerenstva su i međunarodni stručnjaci Katrin Beyer voditeljica Laboratorija za potresno inženjerstvo i strukturalnu dinamiku Federalnog instituta tehnologije u Lausanni i Xavier Romaoa potpredsjednik Međunarodne znanstvene komisije za spremnost na rizik ICOMOSa, priopćeno je iz Ministarstva kulture i medija.

izvor: HINA

najčitanije