Ministarstvo kulture i medija preuzima obnovu kulturno-povijesne cjeline Petrinje

mradenovic

251020211635200300.jpeg

Na sastanku  Stožera za uklanjanje posljedica razornog potresa razgovaralo se o obnovi kultuno-povijesne cjeline Petrinje. Riječ je o pripremnoj fazi izrade kompletne dokumentacije sukladno Zakonu o obnovi. Obvezu izrade cjelovitog projekta obnove kulturno-povijesne cjeline preuzima Ministarstvo kulture i medija. Prije dovršetka dokumentacije obavit konzultacije sa svim jedinicama lokalne samouprave.

„Danas smo prezentirali plan podupiranja i razupiranja pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara u kulturno-povijesnoj cjelini. Riječ je o 32 zgrade za koje odgovornost preuzima Ministarstvo kulture i medija, i priprema projektna dokumentacije. Te hitne mjere o kojima sam odluku donijela prošli tjedan trebali bi se financirati iz Fonda solidarnosti“, pojasnila je ministrica Nina Obuljen Koržinek. Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje, Ministarstvo graditeljstva i Fond u prvom će se redu baviti zahtjevima građana za obnovu kuća, a Ministarstvo kulture i medija preuzima odgovornost za obnovu kulturno-povijesne cjeline Petrinje.

20210319_122047„Ovdje se ne radi o velikom broju zgrada i kvadrata. Mi smo kao Vlada i resor zadužen za kulturnu baštinu zaista odlučni da to napravimo u najkraćem mogućem roku, poštujući sva pravila struke. Obnova će biti takva da će se čuvati sva obilježja kulturno-povijesne cjeline, međutim, zgrade će biti energetski obnovljene i protupotresne“, dodaje ministrica.

Šteta je nastala na nekoliko županija, a procjenjena je na oko 640 milijuna eura na kulturnoj baštini. Nešto više od 400 milijuna je trošak samo na području Sisačko-moslavačke županije.

U Sisku su na pojedinačnim kulturnim dobrima poduzete mjere hitne sanacije u centru grada. Riječ je o kućama u Rimskoj ulici, zatim na Starom gradu, nestabilni dijelovi uklonili su se i sa crkvenih objekata.

„Paralelno se radi i u Sisku. Podloga za obnovu kulturno-povijesne cjeline Petrinje bit će prva usvojena, a paralelno se pripremaju u ovoj fazi Sisak, Glina i Hrvatska Kostajnica. Najvažniji elementi su već izrađeni. Šteta je dokumentirana,imamo smjernice kako se pristupa projektiranju, obnovi i sanaciji zgrada“, zaključuje Obuljen Koržinek.

najčitanije