Županijske mjere poticanja poduzetništva – otvoreno više od 70 novih tvrtki

imp

Applied Ceramics 2

Gospodarski rast i razvoj osnovni su preduvjeti unapređenja sveukupne kvalitete života i razvoja Sisačko-moslavačke županije, stoga se velik dio gospodarskih mjera Županije usmjerio na snažno podupiranje razvoja lokalnog gospodarstva. Prije svega podržavajući poduzetničke i gospodarske aktivnosti te podupirući mjere kojima se osiguravaju kvalitetni infrastrukturni uvjeti i drugi resursi potrebni za rast poslovnih aktivnosti.

applied ceramics 5

Gospodarstvenici su temelj razvoja Sisačko-moslavačke županije i zadovoljni smo porastom aktivnosti na svim područjima. Na nama je da osiguramo preduvjete za razvoj naših gospodarstvenika, a s tim ciljem osigurali smo beskamatne kredite te na taj način dali doprinos razvoju postojećih tvrtki. U postupku smo osnivanja Poduzetničkih centara na području Županije, a ponosni smo i razvojem našeg poduzetničkog inkubatora u Novskoj u kojem trenutno imamo otvorenih više od 70 novih tvrtki. I dalje ćemo osiguravati preduvjete za otvaranje i osnivanje novih start-upova kao i za razvoj postojećih tvrtki.“, rekao je župan Ivan Celjak.

 

Jedna od tvrtki s područja Sisačko-moslavačke županije koja je koristila mjere Sisačko-moslavačke županije je Applied Ceramics d.o.o.
Nove pogone s najsuvremenijom opremom kupljenom upravo temeljem poduzetničke mjere beskamatnih kredita, obišao je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak s vlasnikom Mattom Darkom Sertićem i suradnicima.

applied ceramics 10

Applied Ceramics d.o.o. bavi se proizvodnjom materijala i potrošnih komponenti za poluvodičku industriju, a zbog rasta potražnje za poluvodičima u svijetu odlučili su se na treći veliki investicijski ciklus u 16 godina trajanja svog rada i razvoja. Radi se o investiciji ukupne vrijednosti 2,5 milijuna eura, od čega je 1,95 milijuna eura osigurano kroz mjeru Sisačko-moslavačke županije i Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

 

Putem odobrenog programa imali smo veliku investiciju u proširenje kapaciteta, a Sisačko-moslavačka županija nam je pomogla subvencioniranjem kamate što je značajno ubrzalo naše investicije i omogućilo nam da smo danas među prve tri kompanije u svijetu koje se bave tom vrstom proizvodnje.“ – izjavio je osnivač i vlasnik tvrtke Applied Ceramics d.o.o. Matt Darko Sertić.

 

Projektom je nabavljena nova proizvodno-tehnološka oprema koja je značila diversifikaciju proizvodnje tehničke keramike i industrijskog safira, uvođenje novih proizvoda te povećanje izvoza. Planirano povećanje prihoda tvrtke do kraja 2023. godine u odnosu na 2021. je 39%, a investicija je omogućila i otvaranje 20 novih radnih mjesta. Osim toga, povećanjem proizvodnih kapaciteta za proizvodnju industrijskog safira Applied Ceramics d.o.o. postaje vodeći proizvođač safira u EU.

 

Program „HBOR-a – subvencija kredita“ bio je namijenjen mikro, malim i srednjim subjektima malog gospodarstva: trgovačkim društvima, obrtima, fizičkim osobama koje samostalno obavljaju djelatnost, OPG-ovima, zadrugama i profitnim ustanovama koje ulažu na području Sisačko-moslavačke županije, neovisno o sjedištu odnosno prebivalištu. Pravo na korištenje sredstava subvencije imali su korisnici kredita kojima su odobrena kreditna sredstva u okviru programa Hrvatske banke za obnovu i razvitak, odnosno za projekte poduzetništva mladih, žena i početnika, investicije privatnog sektora i obrtna sredstva. Na sve odobrene kredite Sisačko-moslavačka županija subvencionira kamatnu stopu fiksno za cijelo vrijeme trajanja kredita tijekom razdoblja korištenja, počeka i otplate tako da je za poduzetnike kamatna stopa bila 0%. Beskamatni krediti osigurani su i u suradnji s HAMAG-BICRO-om čija je ispostava osnovana na području grada Siska na inicijativu Sisačko-moslavačke županije, a u kojoj poduzetnici mogu dobiti savjetodavne smjernice, ali i konkretno realizirati beskamatna sredstva i sve druge dostupne mjere za poticanje gospodarstva.

 

Tijekom 2022. godine po mjeri „HBOR-a – subvencija kredita“ odobren je 21 beskamatni kredit ukupne vrijednosti investicija od 35,6 milijuna kuna što predstavlja značajne investicije koje su omogućile razvoj postojećih poduzetnika i obrtnika, zadržavanje postojećih radnih mjesta, ali i nova zapošljavanja, inovacije i povećanja prihoda.

 

Foto – Sisačko – moslavačka županija

Foto: Sisačko - moslavačka županija

najčitanije