Županijska oporba o financijama i zdravstvu

imp

Neizvršavanje financijskih obveza Sisačko-moslavačke županije i realna mogućnost financijskog kolapsa naše županije te katastrofalna financijska i organizacijska situacija u županijskom zdravstvu bile su teme konferencije za medije županijske oporbe.
„Naša saznanja govore da Županija već duže vrijeme nije u stanju podmiriti svoje obveze i polako potkrada gradove, općine i županijske institucije. Tako saznajemo da mnoga potraživanja gradova i općina nisu podmirena, npr. obećane kapitalne pomoći nisu podmirene nisu podmirene n i za prošlu a da ne govorimo za ovu godinu. Plaćanje obveza prema srednjim i osnovnim školama iz decentraliziranih sredstava jako kasni što značajno otežava rad škola. Cijeli jedan proračun za poljoprivredu je već „zamračen“ kroz stalno odgađanje isplata. Županijska sportska zajednica devet mjeseci je čekala prva sredstva a klubovi još nisu dobili niti kune. Izgleda da je to samo vrh ledenog brijega. Očito se radi o milijunima kuna za koje su korisnici proračuna oštećeni.“, rekao je Milan Brigljević, koordinator MOST-a za Sisačko-moslavačku županiju, dodajući da se nažalost naša županija nema čime pohvaliti osim nerealnim obećanjima župana. „Znamo da je naša županija prva po broju iseljenih među vodećima po stopi klijentelizma. Županijska vlast se ponaša kao Marija Antoaneta. Kupuje službene aute, razbija ih, ponovno kupuje, obećaje projekte od milijardu kuna. Župan je to rekao na posljednjoj sjednici Županijske skupštine a nema novaca za podmirenje osnovnih obveza. Naša županija je pred bankrotom i nažalost više nema načina da se izvuče iz financijskih dubioza. Krajnje je vrijeme da se spasi sve što se spasiti da. Međutim nismo uvjereni da su župan i njegovi suradnici svjesni situacije i zainteresirani za pokušaj spašavanja. Oni se i dalje zanose svemirskim tehnologijama, novim sredstvima iz EU, valjda i letom na Mars, a nemaju sredstava za podmiriti ni najosnovnije potrebe. Doduše, oni su veće stigli do oblaka, cijelo vrijeme su u oblacima tako da možda dođu i do Marsa.“

ćosić most brigljević most
Pertar Ćosić iz Mosta upozorio je na katastrofalno stanje u zdravstvu napominjući kako se uništava primarna zdravstvena zaštita. Zdravstvo je, kaže Ćosić, pred kolapsom.Loše raspoređena decentralizirana sredstva za zdravstvo dovela su do toga da su neke ambulante ukinute a neke pred ukidanjem. „Građani se sve više liječe izvan naše županije i to je svima nama jasno osim županu. Zabrinjava nas status sisačke bolnice jer se planira nova kategorizacija bolnica a naša tu jako loše stoji. Što se tiče primarne zdravstvene zaštite ona konstantno stagnira i pred potpunim je urušavanjem. Na području Sisačko-moslavačke županije djeluju tri Doma zdravlja – Sisak, Kutina i Petrinja, koji su međusobno nepovezani. Radi svatko za sebe a samostalno ne mogu obaviti svu zadaću koju zakon nalaže bez pomoći privatnih ustanova i ordinacija. Stvarnost je doista takva da imamo nepopunjene timove i timove bez nositelja u obiteljskoj medicini, ginekologiji, dentalnoj medicini, zdravstu i njezi u kući, općoj palijativnoj skrbi itd. Poglavito se to odnosi na deprivirana područja što dovodi u pitanje dostupnost zdravstvene zaštite.“, rekao je Ćosić koji se osvrnuo i na stanje u sisačkoj Općoj bolnici, koja je navedena kao jedna od tri s najvećim dugovima za lijekove, pa je zbog dugova duljima od tisuću dana najavljena obustava isporuke lijekova i medicinskog materijala.

oporba 2
Na tiskovnoj konferenciji sudjelovali su članovi ujedinjene oporbe u županijskoj skupštini SDP, MOST NL SMŽ, Klub HSS-HSP, HDRS i SDA.

najčitanije