Županijska oporba:“Obmana i farsa na 19.sjednici Županijske skupštine“

imp

Na nedavno održanu sjednicu Županijske skupštine Sisačko-mosalvačke županije priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti reagirala je oporba u županijskoj Skupštini.
„Veseli nas činjenica da su i vijećnici SDP-a konačno došli do spoznaje kako se u našoj županiji događa sumrak demokracije. Mi smo odavno uvidjeli kako su gospođa Ivanka Roksandić i župan Ivo Žinić ukinuli demokraciju u našoj županiji. Pokušali smo na to upozoravati nizom konferencija za tisak, čak i u Saboru. No, u našem društvu pravna država izgleda ne postoji, kršenja zakona se ne kažnjavaju, osim ako zakon ne krše vlasti nepodobni, pa se više nema što poduzeti osim napustiti takvu Skupštinu.
Flagrantna kršenja demokratskih procesa izgleda da više ne interesiraju ni neke medije. Sada se u ovoj farsi koja se naziva Skupštinom župan i njegovi žetončići igraju većine. SDP-ovi vijećnici su još jednom udarili glavom o zid i samo su stvarali kvorum na sjednici gdje nitko nije mogao ništa reći već samo glasovati. Pretpostavljamo da je ovakva nedemokratska sjednica županova ideja jer je i sjednica gradskog vijeća u Glini, rodnom mjestu našeg župana Ive Žinića gdje je njegov sin dogradonačelnik isto tako održana bez prava na raspravu.
Mi kao oporba možemo dalje smisleno sudjelovati u političkim procesima samo putem objava i upoznavanja javnosti s obmanama i licemjerjem vladajućih dok se njihovi postupci do kraja ne ogole i narod uvidi komu su davali glasove.
Na ovoj sjednici je bilo samo nekoliko važnih točaka.
U prvoj točki rebalansa proračuna velika većina promjena je bacanje prašine u oči. Naime, povećana su sredstva za saniranje štete u gospodarstvu od COVID-19 za milijun kuna, bez poznatih kriterija podjele ali su na drugim stavkama gospodarstvu sredstva umanjena. Gospodarstvo je u stvari oštećeno za 2,5 milijuna kuna u krajnjoj cifri u rebalansu. Mnoge planirane subvencije su ukinute (za poticanje inovacija, za uvođenje normi upravljanja kvalitetom npr.) . Za poticanje dolaska turista u našu županiju je izdvojeno pola milijuna kuna više opet bez kriterija.
Ovakvom preraspodjelom ne da neće biti nikakve potpore već će razvoj će biti zaustavljen.
Poljoprivreda je u tragičnom stanju. Predviđeno je starim i novim proračunom nešto preko 3 milijuna kuna za poticaje ali to je isplata tek za 2018. godinu. Dva proračuna za poljoprivredu su nestala u magli županovih opsjena. Poljoprivreda je ovim rebalansom ostala bez dva milijuna kuna u krajnjoj cifri. Potpora županije je izostala i na druge načine, tako da nije odgovoreno ni na upit Hrvatske poljoprivredne komore o stanju odnosno viškovima i manjkovima poljoprivrednih proizvoda kako bi država mogla pomoći otkupom i drugim mjerama. Dopis je upućen prije 20 dana ali u županiji se o poljoprivrednicima očigledno ne vodi računa pa nisu smatrali za shodno odgovoriti na dopis.
Ovaj rebalans je opsjena i prelijevanje iz šupljeg u prazno.
Isto tako i druga točka o izvršenju prošlogodišnjeg proračuna pokazuje kako je župan napuhao prošlogodišnji proračun a realizacija je bila preko 218 milijuna kuna manja. Unatoč smanjenoj potrošnji i nezakonitim isplatama poslije fiskalne godine iz novog proračuna, rezultat je manjak od 66 milijuna i 308 tisuća kuna, što pokazuje da je naša županija financijski propala.
Za takva izvješća su žetončići dizali ruke uglavnom ni ne znajući za što dižu ruke. Samo su slijepo slijedili nalog kartela.
Župan je jedva dočekao ovu krizu da je može okriviti za rezanje proračunskih stavki i prikrivanje već ranije nastalih gubitaka i opravdavanje nerada, loših odluka i sumnjivih radnji kojima je županija dovedena u ovakvo stanje.
Na ovoj sjednici su i donesene odluke o razvoju i organizaciji sustava civilne zaštite za razdoblje 2020-2023. Nakon što je prošla trećina 2020. godine a korona kriza na kraju. Umjesto da je ta odluka donesena barem u prošloj godini kako bi se mogla primjenjivati u ovoj. No, u našoj županiji se takve stvari ne planiraju osim ako se baš mora.
Kako su vijećnici SDP-a dobro primijetili, na ovoj Skupštini nije bilo rasprave o obećanom umanjenju plaća župana i njegovih zamjenika kako je župan obećao, a nema naznaka ni da će vladajući vijećnici dragovoljno sudjelovati u potporama zdravstvenim ustanovama ili posrnulom gospodarstvu županije iz svojih naknada, tako da je je sustav laži i obmana u našoj županiji kompletiran.
Naravno, ni na službeni dopis s prijedlogom klubova MOST-a i HSS_HSP da se organizira tematska sjednica o pokušajima i radnjama na odlaganju radioaktivnog otpada u našoj županiji nismo dobili odgovor predsjednice Ivanke Roksandić.
Da parafraziramo onu čuvenu povijesnu izreku,sačuvaj nas bože bolesti, rata, gladi i ovakvih vlastodržaca. Zaista se s pravom možemo upitati kome treba ovakva županija?“, stoji u priopćenju kojeg zajednički potpisuju vijećnici klubova MOST-a NL i HSS-HSP-a uz potpporu dijela drugih oporbenih vijećnika.

najčitanije