Županica izlazi iz pritvora?

imp

Ustavni sud RH na svojim je stranicama objavio odluku kojom je djelomično usvojio tužbu sisačko moslavačke županice Marine Lovrić Merzel, kojom se žalila na stalno produljenje pritvora, odnosno da su joj time povrijeđena ljudska prava i temeljne slobode.

„Uvažavajući okolnosti konkretnog slučaja, Ustavni sud mora odgovoriti na dva pravna pitanja koja izviru iz ovog dijela ustavne tužbe: prvo, je li produljenje istražnog zatvora bilo “zakonito” odnosno u “skladu s postupkom propisanim zakonom” s aspekta ustavnih i konvencijskih zahtjeva vezanih uz opasnost od ponavljanja kaznenog djela i, drugo, je li redovni sud “zakonito” odlučio o primjeni mjera osiguranja koje ZKP/08 predviđa, a koje su blaže od najteže mjere – istražnog zatvora. Navedena dva pitanja čine cjelinu i ne mogu se sagledavati odvojeno.“ – stoji u odluci.

Ustavni suci utvrdili su da produljenje istražnog zatvora za Lovrić Merzel nije bilo ‘zakonito’ zbog propusta suca istrage i vijeća Županijskog suda. Sudac istrage sada ponovno mora odlučiti o opravdanosti produljenja pritvora za sisačku županicu u odnosu na opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, odnosno utjecaja na svjedoke. Također su ocijenili kakoo nigdje nije bilo navedeno tko su sve svjedoci i koliko ih ima.

Osim toga, treba i preispitati može li se Lovrić Merzel izreći zabrana obnašanja dužnosti županice pa onda ne bi ni bilo opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Naime, Ustavni sud je u obrazloženju naveo kako se protiv nje vodi postupak zbog kaznenog djela koje je počinila upravo kao županica. Ustavni sud ocijenio je da zabrana rada sisačkoj županici ne bi ugrozila sam rad Županije jer postoje njezini zamjenici.

Ustavni suci na kraju predmet vraćaju  sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu na ponovni postupak odlučivanja o produljenju istražnog zatvora Marini Lovrić Merzel.

Odluka Ustavnog suda http://sljeme.usud.hr/usud/praksaw.nsf/Novosti/C12570D30061CE54C1257D3800352146?OpenDocument

najčitanije