Sisački HDZ daje podršku sindikatima gradskih tvrtki

imp

261020211635282507.jpeg

O pregovorima vezanima za Kolektivni ugovor trgovačkih društava u vlasništvu grada progovorio je i HDZ.
„Mi se protivimo ukidanju stečenih prava u Kolektivnim ugovorima. Predlažem da se ne dira osnovica plaće kao niti koeficijent od 0,5 po godini staža, jer kada bi se to diralo i kada bi se to ukinulo, plaće bi bile ispod državnog prosjeka što je izvan svake pameti. To je zadnja linija obrane gledano sa strane zaposlenika. Apsolutno ćemo se svrstati na stranu radnika i zaposlenika. Ako dođe do štrajka bit ćemo zajedno s njima na ulici, odnosno gdje god to bude potrebno.“- kazao je Željko Krapljan predsjednik sisačkog HDZ-a.
Prema njihovim izračunima prosječna plaća bez dodatka na staž iznosila bi 4.884 kn što je gotovo 1000 kuna manje od republičkog prosjeka plaće u javnoj upravi koji je prošle godine iznosila 5716 kn. Što misli kako će ovu svotu komentirati radnici koji puno više rade u privatnom sektoru za minimalac komentirao je Darko Weiss „ Meni je žao da su takve plaće. S jedne strane nama je cilj da bi plaće i kod tih ljudi išle gore. Činjenica je da se sa 2500 kuna ne može živjeti. To su privatne firme. Tendencija u društvu je takva.“ – komentirao je Weiss.
Dodajmo kako je upravo danas (26.02.) propao krug mirenja predstavnika sindikata sisačkih gradskih tvrtki i Grada Siska. Predstavnici sindikata i Grada razišli su se bez dogovora, a Grad Sisak je pokrenuo i arbitražu kako bi se odredilo koje su funkcije gradskih tvrtki za vrijeme štrajka.

najčitanije