„Partnerstvom do uspjeha“

imp

Zaustaviti propadanje poljoprivrede, zaustaviti propadanje sela te zaustaviti odlazak mladih iz naše županije – cilje je županijske strategije Partnerstvom do uspjeha.

Prezentirajući strategiju župan Ivo Žinić je naglasio kako žele osigurati radna mjesta, i to uz pomoć razvoja poljoprivrede i turizma kao strateških grana razvoja Sisačko-moslavačke županije.
Jedna od mjera koju Županije potiče je izrada projektne dokumantacije ali se na žalost za tu mjeru prijavilo samo njih 15, a Županija je osigurala sredstva za njih 100.
Kako bi se pomoglo poljoprivrednicima, osnovana je i poljoprivredna zadruga, odnosno Zajednica proizvođača Sisačko-moslavačke županije. Osim toga planira se i projekt „Jedan plastenik – jedna obitelj“

„Županija ima u vlasništvu dosta neiskorištene zemlje, poljoprivrednog zemljišta i na ovaj način želimo omogućiti najprije jednoj obitelji na toj zemlji da izgradi jedan plastenik, a Zajednica proizvođača će osigurati nabavku kompletne opreme i sve što je potrebno da bi se krenulo u proizvodnju” – rekao je Žinić.

Poljoprivrednim proizvođačima dogovoren je otkup njihovih proizvoda.

„Uspjeli smo dogovoriti s vodećom poljoprivrednom tvrtkom, PIK Vinkovci, jednim od najvećih proizvođača voća i povrća u Hrvatskoj, da sve što se proizvede na području naše županije, a ovog trenutka se to odnosi na otkup povrća i to se odnosi na plasman paprike, šparoga, cvjetače i brokule s fiksnom cijenom. To je nešto što našim proizvođačima garantira da mogu po dogovorenim cijenama proizvoditi ove proizvode. Oni garantiraju fiksnu cijenu, osiguravaju sjeme, gnojivo i ostalo. Svi poljoprivrednici koji se odluče za ovu mjeru imat će osiguran plasman i povoljne uvjete ali i kvalitetne prihode”, istaknuo je Žinić.

Kroz projekt Kupujmo lokalno – otvorene su dvije trgovine ( Gradska tržnica Sisak i odmorište Stari Hrastovi) u kojima kupci mogu pronaći domaće ekološke proizvode. Osim ove dvije prodavaonice u planu je u županiji otvaranje još šest, te po jedna u Zagrebu i Dubrovniku.

najčitanije