Odluka o produljenju pritvora županici u ponedjeljak 30.6.

imp

261020211635290867.jpeg

Ustavni sud odbio je ustavnu tužbu županice Marine Lovrić Merzel na odluku zagrebačkog Županijskog suda koji joj je krajem travnja za dva mjeseca produljio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanje kaznenog djela.

Unatoč odbijanju tužbe, Berislav Živković, odvjetnik županice Lovrić, misli da nije sve tako crno
“U svom obrazloženju Ustavni sud je naveo neke vrlo ineteresantne navode, koji nama daju određene mogućnosti u daljnjem pravnom smjeru. Nije sve tako crno kao što se predstavlja.”

U svom obraloženju Ustavni sud smatra da je sud dužan opasnost od ponavljanja kaznenog djela ili dovršetka pokušanog kaznenog djela nastavljanjem obavljanja dužnosti, rješavati tako da tu opasnost otkloni, a pritom ne pribjegava drastičnoj mjeri oduzimanja slobode, ako to nije prijeko potrebno radi drugih objektivnih i opravdanih razloga.

Istražni zatvor županici istječe u utorak, a Živković napominje da izlazak ne znači i povratak na radno mjesto – “U svakom slučaju ako izađe ona neće moći određeno vrijeme obavljati posao županice, dok traje istraga. To je poanta cijele priče, a onda ćemo vidjeti”

Županicu u odsutnosti mijenja dožupan Zdenko Vahovec, a to može raditi sve dok bude potrebe jer napominje Živković zakonom nije definirano – ” Situacije mogu biti razne, poput ove, može biti razlog bolest, putovanje ili nešto drugo. Zakon tu nije predvidio nekakve posebne elemente u smilsu vremenskog ograničavanja”

O prijevremenim izborima za mjesto župana zbog županičinog boravka u pritvoru nema ni govora, jer da bi do izbora došlo Lovrić mora podnijeti ostavku ” U slučaju da doista podnese ostavku na svoju dužnost, s obzirom da je neposredno izabrana, onda bi se u roku od tri mjeseca morali raspisati izbori za župana. Marina Lovrić Merzel neće u ovom trenutku podnositi ostavku, to je definitivno,iz niza razloga koji nisu osobni nego su objektivni.” – naglasio je Berislav Živković

Istražni zatvor županici Marini Lovrić Merzel istječe u u torak, a o novom produljenju Županijski sud će odlučivati dan ranije, odnosno u ponedjeljak 30.6.