Obnova Nove interne gotova do kraja godine

imp

Bolnica Interna 7

Jedna od zgrada sisačke bolnice oštećena u potresu je i ona Nove interne. Konstruktivna obnova zgrade počela je u kolovozu prošle godine, a radovi teški 6 milijuna eura trebali bi završiti do kraja godine, rekao je to obilazeći gradilište župan Ivan Celjak.

„Trenutno se nalazimo u kompleksu zgrada Opće bolnice dr. Ivo Pedišić Sisak, pri samom završetku je obnova zgrade Nove interne. Vrijednost obnove je malo više od 6 milijuna eura, a očekujemo završetak radova, u cijelosti, do kraja ove godine na zadovoljstvo svog našeg medicinskog i nemedicinskog osoblja te naravno na zadovoljstvo pacijenata.“, rekao je to župan dodajući kako ovo nisu jedina ulaganja u bolnički sustav.

„Osim Nove interne obnavljamo i zgradu Stare interne, isto tako gradimo i novu zgradu Pedijatrije, novu zgradu bolničke kuhinje. Obnavlja se citologija, patologija, bolnička ljekarna, psihijatrija… to govorim sve unutar ovog dvorišta bolnice unutar kojeg se nalazimo, a izvan ovog dvorišta, s obzirom da je naša bolnica paviljonskog tipa, isto tako obnavljamo kompleks Jodno. Tamo imamo Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju te Odjel za venerologiju i dermatologiju koji se nalaze na tom području. U Petrinji također obnavljamo zgradu Nove bolnice i zgradu Stare bolnice. Ulažemo u infrastrukturu, u našu bolničku infrastrukturu, a osim ulaganja u infrastrukturu također smo nabavili opremu za Županijski zdravstveni sustav, u vrijednosti od 7,8 milijuna eura.“, istaknuo je župan Celjak.

Uz župana u obilasku gradilišta bio je i potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.
Kazao je kako će sve projekte dovršiti sukladno dinamici. „Kada konkretno govorimo o ovoj bolnici dr.Ivo Pedišić, ona se financira kroz projekt Fonda solidarnosti. Upoznati ste da smo cijeli iznos alokacije za Fond solidarnosti od 319 milijuna eura koliko je bilo namijenjeno za sanaciju, obnovu zgrada javne namjene, prometne i komunalne infrastrukture na području Sisačko-moslavačke županije, ne samo potrošili tih 319 milijuna eura, nego potrošili preko 570 milijuna eura, više od 170 posto, svi radovi koji se sada izvode ovdje u ovoj bolnici se financiraju, kada govorimo o konstrukcijskoj obnovi, iz državnog proračuna, a do cjelovite obnove sve ćemo financirati iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.“, rekao je Bačić.

 

Dr. Tonka Jozić Novinc, voditeljica Odjela infektologije u sisačkoj bolnici je istaknula kako će Sisak dobiti moderan odjel za sugrađane.

„Svjedočimo svi zajedno jednom epohalnom završenom objektu koji je prije točno 50 godina, početkom srpnja, prvi puta napravljen i da je Odjel infektologije shvaćen u suvremenom smislu i arhitektonski. Zapravo toliko dugo nije obnovljen tako da smo sad svi zajedno presretni da nakon 50 godina i ove 3 godine strašne pandemije svjetske, s jednim potresom koji je iza toga bio i gdje smo bili svi zapravo u jednoj teškoj situaciji, izlazimo iz nje. Vidimo optimizam, moramo biti optimistični, radit za naše ljude i našu županiju, vidimo da imamo podršku i od naše Vlade, od Županije, koja radi 24 sata na dan stoga i mi moramo dati malo od sebe. Imat ćemo moderan odjel za naše građane i neće se morati ići u kliniku u Zagreb, jer to nije lako budući da smo mi po kvadratnim kilometrima jedna od najvećih županija u Hrvatskoj. Prema tome ja sam presretna da ćemo imati novi odjel i da ćemo biti u na usluzi svim našim građanima.“, naglasila je dr. Jozić Novinc.

 

Dodajmo, da se zgrada Nove interne sastoji od prizemlja i 4 kata, bruto površine 2921,5 m2, a u njoj će biti smješten dio Odjela za infektologiju, Odjel za kardiologiju i Odjel pojačane internističke skrbi s koronarnom jedinicom.

Foto: Sisak portal

najčitanije