Novi ministar Ivan Paladina na sjednici Stožera za obnovu u Petrinji

imp

2022-03-12-StozerCZ Petrinja

Prvi put na sjednici Stožera za obnovu u Petrinji je nazočio ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina. Na sjednici na kojoj su iznijeti dosadašnji učinci obnove s financijskim pokazateljima i postignućima u obnovi sudjelovali su i župan Ivan Celjak te gradonačelnici Petrinje i Gline.

 

Ono što je najvažnije jest da se trenutno od temelja gradi 29 obiteljskih kuća. U ponedjeljak 14. ožujka započinje gradnja još tri kuće što će iznositi 32 započete gradnje obiteljskih kuća od 38 potpisanih ugovora s korisnicima.

 

Kada je u pitanju nekonstrukcijska obnova valja istaknuti da su do sada obnovljene 1.724 kuće. Kada tome dodamo i 750 samoobnovljenih broj obnovljenih kuća je 2.474 od ukupno 8.271 zahtjeva za obnovu.

 

Trenutno se obnavlja još 950 kuća što će postojećom dinamikom rezultirati završetkom nekonstrukcijske obnove iduće jeseni, rečeno je na sjednici Stožera. Do sada je na ovom obliku obnove utrošeno 66 milijuna kuna od 215 milijuna ugovorenih.

 

Uskoro će započeti i obnova prvih 160 kuća iz programa konstrukcijske obnove, dok 17 projektanata izrađuje dodatnih 1.100 projekata.

 

Sljedeći tjedan otvaraju se ponude za izgradnju 4 višestambene zgrade u Petrinji, a 25.ožujka za još 4 zgrade što je ukupno 135 milijuna kuna. Njihova izgradnja započet će u travnju.

 

Župan Celjak iznio je čitav niz projekata čiju obnovu vodi županija sisačko-moslavačka ukupne vrijednosti gotovo 700 milijuna kuna financiranih iz Fonda solidarnosti EU od čega su posebno izdvojeni projekti u zdravstvu i školstvu.

 

Foto – Potres.info

najčitanije