Obnovu porušenih kuća još čeka 4468 ljudi

imp

Na obnovu kuća porušenih u ožujku i prosincu 2020. u zagrebačkom i petrinjskom potresu u mobilnim stambenim jedinicama trenutno čeka 4468 ljudi, od kojih je 493 smješteno u kontejnerskim naseljima u Sisku, Petrinji i Glini, dok se ostali nalaze u kontejnerima uz svoje kuće.
Rekao je to ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina u intervjuu za Hinu, a prenosi Ministarstvo.

 

Ministar Ivan Paladina komentirao je novitete po pitanju obnove od potresa te istaknuo kako je poboljšani model samoobnove počeo donositi prve rezultate, no zadovoljan će biti tek kad se na mjesečnoj razini približimo broju od sto objekata na kojima će počinjati konstrukcijska obnova ili gradnja zamjenskih kuća.

 

“U sljedećih šest mjeseci imamo dva cilja – da mjesečno imamo minimalno 50 objekata i da se što je više moguće približimo broju od sto objekata na kojima će početi obnova, te da radovi teku u skladu s ugovorenim rokovima”, rekao je u razgovoru za Hinu ministar Paladina.

 

Dosad je kroz model samoobnove obnovljeno i financirano desetak zgrada i kuća na području Zagreba, u tijeku je 15 samoobnova, a na Banovini je u organiziranoj obnovi završeno šest kuća, dok je gradnja njih stotinjak u tijeku.

 

Ministar najavljuje da će u idućem razdoblju raditi na promicanju samoobnove, jer na taj način korisnici mogu dobiti sredstva za obnovu cijele kuće u konstrukcijskom obliku, a da im praktički nikakva sredstva unaprijed ne trebaju.

 

Svaki korisnik koji iz organizirane obnove promjeni zahtjev u samoobnovu, dobit će odluku kroz tjedan ili dva, tako da će biti eliminirani zaostaci.
U procesu izgradnje na području Banovine su 93 zamjenske obiteljske kuće u organiziranoj izgradnji te se izvode radovi na 30-ak objekata u organiziranoj obnovi i saomoobnovi.

 

Obnova privatnih kuća i zgrada financira se iz državnog proračuna, odakle je dosad potrošeno nešto više od 300 milijuna kuna.

 

Oko 130 milijuna kuna odnosilo se na novčanu pomoć za nekonstrukcijsku obnovu, većinom na području Zagreba, oko 130 milijuna kuna na organiziranu nekonstrukcijsku obnovu na području Banovine, a dvadesetak milijuna kuna isplatio je Fond za konstrukcijsku obnovu.

 

Kad je riječ o javnim objektima koje se financira iz Fonda solidarnosti trenutno se realizira 167 projekata na području zagrebačkog i petrinjskog potresa, uključujući škole, bolnice, zgrade kulturnog dobra, državne i vjerske ustanove te prometnu i energetsku infrastrukturu.

 

U nabavi radova je 95 objekata, za 38 je izrađena projektna dokumentacija, za 125 je projektna dokumentacija u izradi, a za 90 je dokumentacija u nabavi.

 

 

 

Izvor – Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Foto – Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

najčitanije