MOST NL:“Nešto je trulo u organizaciji borbe protiv COVID-19 u SMŽ“

imp

261020211635208538.jpeg

MOST NL Sisačko-moslavačke županije uputio je medijima dopis u kojem kaže da su „otkriveni novi sustavni problemi s opremom za zdravstvene djelatnike i organizacijom a strai nisu otklonjeni“.
Priopćenje donosimo u cijelosti:
„Iako smo pisali o jednom ozbiljnom propustu u podjeli zaštitne opreme i organizaciji borbe protiv COVID-19, došli smo do novih saznanja koja nam pokazuju da je nešto trulo u organizaciji i logistici zdravstvenih ustanova i djelatnika u SMŽ. Izgleda da odgovorni nisu bili dorasli zadacima pa se javljaju veliki problemi koji otvaraju nove rizike kojima izlažu zdravstvene djelatnike i pacijente.
Pored djelatnika ustanova za zdravstvenu njegu u kući u SMŽ, sada nam se javljaju i liječnici obiteljske medicine i stomatolozi u dežurstvima koji se žale na mnoge propuste i nedostatak opreme.
Unatoč pompoznim podjelama zaštitne medicinske opreme kojima nazoče političari i njihovim izjavama kako sve zdravstvene ustanove imaju dovoljno opreme kako kaže načelnik Stožera civilne zaštite i dožupan Roman Rosavac, to jednostavno nije istina.
23. ožujka je Hrvatski liječnički zbor uputio dopis Vladi RH i članovima Kriznog stožera RH s prijedlogom rješavanja uočenih problema na terenu i u radu županijskih kriznih stožera. U dopisu navodi problem marginaliziranja primarne zdravstvene zaštite i navodi podatak da je privatna praksa oko 75% primarne zdravstvene zaštite a na prvoj crti i u prvim kontaktima nemaju nikakve zaštitne opreme. U istom dopisu se navodi problem neuključivanja ili marginaliziranja stručnjaka za javno zdravstvo u Stožerima civilne zaštite.
Krizni stožer civilne zaštite RH je 25. ožujka poslao dopis za preporuku organiziranja djelatnosti dentalne medicine. No, mi se pitamo kakva je bila komunikacija ravnatelja ustanova i Stožera? Pa dva tjedna ranije je počela borba s problemom COVID-19 a ravnatelji su očito zaboravili da na svojim funkcijama imaju i odgovornost za organizaciju i donošenje odluka. Umjesto da rade svoj posao i pokažu inicijativu u organizaciji i pripremi, čekali su dva tjedna da Ministar riješi njihove probleme organizacije.
26. ožujka reagira i Hrvatska komora dentalne medicine i izlazi s prijedlozima i preporukama koje dostavlja svim županijama, domovima zdravlja, stomatološkim poliklinikama, kliničkim bolničkim centrima i ostalima u kojima ukazuje na potrebne zaštitne mjere i potrebnu zaštitnu opremu.
27. ožujka skupina doktora dentalne medicine dostavljaju dopis-inicijativu sa prijedlogom ciljeva i organizacije dentalne medicine u ovim izvanrednim okolnostima s posebnim naglaskom na jedinstvenu hitnu ordinaciju dentalne medicine za pacijente u samoizolaciji ili sa znakovima respiratorne bolesti i organizaciju hitnih ordinacija za ostale pacijente. U izradi prijedloga je konzultirana epidemiološka i infektološka struka.
U tom dopisu se navodi kako je neprimjereno da se doktori dentalne medicine-koncesionari uključuju u dežurstva ali moraju sami nabaviti opremu i tako bivaju diskriminirani, što je u suprotnosti s odredbom koju je potpisao ministar zdravstva i izravno narušava učinkovitost usluga dentalne medicine.
29. ožujka Hrvatska komora dentalne medicine upozorava Dom zdravlja Sisak i ravnateljicu Ankicu Grubišić, dipl. oecc o neadekvatnoj organizaciji i radu dentalnih ordinacija koji ne ispunjava uvjete koje je postavio Krizni stožer Ministarstva zdravstva. Navode i kako ordinacije dentalne medicine nisu opremljene zaštitnom opremom a koncesionari istu moraju sami nabaviti, iako je na tržištu nema ili nije lako dostupna.
Na sve ove dopise, kako saznajemo, nije došao nikakav odgovor. Privatnoj praksi, kako upravo saznajemo, šalju se naputci kako će kupiti opremu, ali moraju jednako sudjelovati u raspodjeli obveza kao i oni koji nisu u privatnoj praksi i koji opremu dobivaju.
Očito se ovdje radi o nekompetentnosti i nerazumijevanju situacije od strane odgovornih. Županijski stožer civilne zaštite vode političari i oni odlučuju o svemu dok se struku marginalizira. Odgovorni nisu sposobni ništa predložiti niti učiniti samostalno a one odluke koje donose su pogubne.
Tako su i u ovoj teškoj situaciji, gdje vlada razmatra mjere pomoći gospodarstvu i privatnom sektoru, u našoj županiji privatnici medicinske struke marginalizirani, diskriminirani i valjda klasni neprijatelji.
Pokazuje se na naša zapažanja u proteklom priopćenju o diskriminaciji privatnika i koncesionara nisu bile pogrešne i rezultat previda, već je to rezultat županijske politike. Naravno, jer struka ne odlučuje ni o čemu.
Da može i drugačije, svjedoči primjer iz Primorsko –goranske županije, gdje su svi zdravstveni djelatnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti tretirani jednako i korektno. Dakle, ne postoje razlike javno i privatno kada su svi u Mreži javne zdravstvene službe i time izravno u funkciji brige o zdravlju naših građana.
Apeliramo na medije i javnost da pomognu u animiranju odgovornih u Stožeru civilne zaštite RH, Ministarstvu zdravstva i Vladi RH koji mogu utjecati da se ovakve negativne pojave U Sisačko moslavačkoj županiji što prije isprave.“, stoji u priopćenju MOST-a NL Sisačko-moslavačke županije.

najčitanije