Moj prvi posao

ibb

271020211635293085.jpeg

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize 5.svibanj obilježava kao Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom.

Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj živi 510.274 osoba s invaliditetom, koji čine oko 12% ukupnog stanovništva. Državni zavod za statistiku raspolaže podatkom da je udio osoba s invaliditetom u općoj populaciji u RH 2011. g. iznosio 11,8%, a u 2012. g. 12,2%, što je značajan godišnji porast. Najveći broj osoba s invaliditetom, njih 268.803 (52,7%), je u radno aktivnoj dobi od 19 do 64 godina te predstavlja vrlo velik radni potencijal, no nažalost nedovoljno iskorišten.

Osobe s cerebralnom paralizom spadaju u onu vrstu skupine društva kojoj prijeti stalna nezaposlenost i isključenost iz društva. I poslodavci i osobe s cerebralnom paralizom su nedovoljno informirani o mogućnostima zapošljavanja. Stoga je ovogodišnje obilježavanje Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom posvećeno temi zapošljavanja i položaju osoba s cerebralnom paralizom na tržištu rada.

Tim povodom Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije organizira edukativnu tribinu pod nazivom “Moj prvi posao”.
Teme koje tribina obuhvaća su: pozitivna iskustva u praksi, mogućnosti i problemi na tržištu rada za osobe s invaliditetom, pravna regulativa i mjere zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Gosti tribine su Štefica Tominović, stručna savjetnica za provođenje projekata, Željka Petrić Vagner, stručna savjetnica za zapošljavanje osoba s invaliditetom pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje-Područni ured Sisak te Mirko Stambolija, član Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.
Tribina će se održati u utorak, 6. svibnja u 14.00h u prostorijama Udruge u Maloj kući u Petrinji.