U Maloj kući započeo program osposobljavanja za preradu povrća, aromatičnog bolja i jestivog cvijeća

imp

U Maloj kući Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije počeo je program osposobljavanja za preradu povrća, aromatičnog bilja i jestivog cvijeća, a provodi se u sklopu projekta Inkluzivni poljoprivredni lanac koji se financira iz Europskog socijalnog fonda.
dehidracija paprika
Nositelj projekta je Društvo za ekologiju „Zeleno zlato“, a partneri na projektu su Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Sisak. Ukupna vrijednost projekta je 599.900,00 kuna, a voditeljica je Saša Balen Andrić.

IPL 1 Veronika Muža i Vesna Bučar
Provedba projekta predviđa razvoj i provedbu programa osposobljavanja iz područja uzgoja, prerade i pripreme povrća i jestivog bilja, a projekt je u stopostotnom iznosu financiran iz Europskog socijalnog fonda u okviru Poziva „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – Faza III“.
Inkluzivni poljoprivredni lanac je projekt koji olakšava pristup tržištu rada i potiče inkluziju pripadnika ranjivih skupina. Cilj projekta je povećati zapošljivost 45 pripadnika osoba s invaliditetom i dugotrajno nezaposlenih iz Siska, Petrinje i Zagreba kroz provedbu integriranog programa osposobljavanja za uzgoj (prva radionica), preradu (druga radionica) i pripremu (treća radionica) mini-povrća, aromatičnog bilja i jestivog cvijeća.
IPL 3
U Maloj kući u Petrinji počela je druga radionica u sklopu projekta, a tematski se nadovezuje na prvu koja se provodila od mjeseca lipnja na Gradskim vrtovima u Sisku. Nakon što su sadili i uzgajali planirane biljne vrste, u slijedećih 16 radionica u Maloj kući polaznici druge grupe učit će kako se uzgojene namirnice mogu preraditi.

Zaposlena na projektu iz Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je radna terapeutkinja Veronika Muža kojoj je zadatak da planirane radne procese prilagodi i olakša rad polaznicima s određenim stupnjem invaliditeta i razvojnih teškoća dok je za stručno znanje i učenje polaznika preradi uzgojenih namirnica kroz projekt angažirana Vesna Pereković Bučar, profesorica Srednje škole Petrinja.
IPL 2-PRVA RADIONICA
Osim općih ciljeva, znanja, vještina i stavova za osobni razvoj i daljnje učenje, program omogućuje stjecanje praktičnih i teoretskih znanja za obavljanje poslova prerađivanja voća i povrća kao što su stjecanje znanja o karakteristikama pojedinih vrsta voća i povrća; stjecanje znanja o različitim procesima i postupcima kojima je cilj produženje trajnosti poluproizvoda i gotovih proizvoda; stjecanje znanja o sigurnosti hrane te razvijanje ekološke svijesti i osobne odgovornosti.

Kroz 16 radionica polaznici će steći znanja o:

Zaštiti i sigurnosti na radu
Planiranju i priprema rada u higijenskim uvjetima
Razrada tehnološkog procesa prerade
Ručna primjena (rukovanje) priborom i uređajima
Pripremanje ambalaže za poluproizvode i gotove proizvode
Održavanje optimalnih uvjeta čuvanja i održavanja sirovina prije prerade
Pakiranje gotovih poluproizvoda i proizvoda voća i povrća i gljiva
Uporaba pomoćnih sirovina (začini) prema recepturi voća i jestivog cvijeća
priprema paprika za dehidraciju
Tema prve radionice su bile rajčica i paprika. Polaznici su u uvodnom predavanju saznali koje vrste postoje, kako se uzgajaju, kako se sve mogu prerađivati. Obzirom da radionica traje četiri sata, nisu se svi načini mogli prikazati pa je odlučeno da se namirnice termički suše i dehidriraraju.

Obzirom da polaznici rano ustaju i putuju na radionicu u Petrinju organiziranim prijevozom kroz projekt i to iz Dvora, Komareva, Siska, Odre Sisačke, Strelečkog i Petrinje, na svakoj radionici će od tematskog povrća naučiti spravljati i obrok koji će pripremiti za svoju okrijepu na pauzi radionice. Obzirom na papriku i rajčicu kao tematske proizvode prve radionice odlučeno je da to ovoga puta bude sataraš koji se može spremiti kao zimnica i kao jelo. Slijedećeg petka tema druge radionice su jabuke i njeni oblici prerade.
kuhanje sataraša
Ukoliko pripadate kategoriji dugotrajno nezaposlenih u evidenciji HZZ ili ste osoba s invaliditetom možete se još uvijek prijaviti na radionicu na info@uosismz.hr i pridružiti se ovoj veseloj ekipi u Maloj kući.

najčitanije