Lekaj Prljaskaj: "Sisačko-moslavačka županija ima potencijala surađivati sa županijama u Albaniji"

nn

Mnogo je polja na kojima Republika Albanija i Sisačko-mosalavačka županija mogu surađivati, rečeno je na jučerašnjem radnom sastanku veleposlanika Republike Albanije Ilira Mela i župana Ive Žinića. No ipak, ona najvažniija suradnja je gospodarska.
“Nama baš i ne cvjetaju ruže, spomenut ću našu veliku industriju i gigante Rafineriju nafte Sisak i Petrokemiju, gdje je evo veleposlanik izrazio zadovoljstvo što sam ga informirao o trenutnom stanju i o mogućnosti suradnje Republike Albanije i Hrvatske, upravo na području naftne industrije i petrokemije. Također, veiko zanimanje postoji i oko drvne industrije koja je najveća i najbolja u našoj županiji. Imamo desetak velikih drvoprerađivača, a u Albaniji trenutno postoje velike potrebe i za proizvodima od drva, namještaja, furnira i svega ostalog, jer oni trenutno grade i određene hotele i destinacije”, rekao je župan Ivo Žinić, dodajući da se najbrža suradnja može ostvariti kroz kulturu i turizam, ali i u području visokog školstva.

No, ona prva suradnja bit će na pripremi zajedničkih partnerskih projekata za koje će se osigurati sredstva iz EU fondova.
“Dogovorili smo da ćemo kroz brzo vrijeme pokušati napraviti zajednički projekt gdje bi naša županija ili određeni grad bili nositelji projekta, a partnera bi imali iz Republike Albanije. To je nešto što možemo prvo napraviti”, dodao je župan.

Da je gospodarska suradnja važnija od one političke mišljenja je i Ermina Lekaj Prljaskaj, saborska zastupnica albanske nacionalne manjine.
“Prvo ćemo krenuti s jednim projektom za EU fondove, ali našli smo prostora i u suradnji u turizmu i kulturi. Nadam se da ćemo brzo zajedno sa županom posjetiti Albaniju. Nije cilj samo da se surađuje na državnom nego i na lokalnom nivou, a Sisačko-moslavačka županija ima potencijala surađivati sa županijama u Albaniji”, rekla je Lekaj Prljaskaj.

Dodajmo još ovome informaciju kako na području naše županije živi 570 pripadnika albanske nacionalnosti.

najčitanije