Laburisti: 'Medicinsko osoblje ne smije biti tegleća marva sustava'

sisakportal-hr

‘Česte medijske rasprave o stanju hrvatskog zdravstva te najave nekih novih nadstandarda po strani ostavljaju jedan od ključnih problema bez čijeg rješavanja se ne može očekivati kvalitetan zdravstveni standard. Svima je znana uloga medicinskog osoblja, a napose medicinskih sestara u tom sustavu jer oni su zapravo kralježnica zdravstva. Mi, Laburisti, upozoravamo da je ta kralježnica istrošena i pred pucanjem zbog velikog manjka medicinskog osoblja, kako u zdravstvenim tako i ustanovama socijalne skrbi. Takav primjer izrabljivanja medicinskog osoblja su Domovi za starije i nemoćne osobe u Sisku i Petrinji, čiji je osnivač i vlasnik Sisačko-moslavačka županija’ – zaključili su na današnjoj press konferenciji Laburisti Sisačko-moslavačke županije.
Laburisti tvrde kako navedeni domovi imaju znatno manji broj zaposlenog medicinskog osoblja nego što je predviđeno Pravilnikom o mjerilima za razvrstavanje domova za starije i nemoćne osobe: u Sisku je od predviđenih 19 medicinskih sestara zaposleno njih 9, a od 31 njegovateljice zaposleno ih je 15, dok je u Petrinji od 12 predviđenih medicinskih sestara zaposleno njih 9, a od 26 njegovateljica zaposleno 14.
‘Jednostavnom računicom dolazimo do zapanjujućeg podatka kako nedostaje gotovo dvostruko više medicinskog osoblja, odnosno kako jedna osoba odrađuje posao za dvoje. Iako pružaju i više od svog maksimuma, očito je kako se medicinsko osoblje, ni uz najbolju volju i izniman trud ne stigne posvetiti svakom korisniku onako kako bi trebalo, odnosno kako je i propisano’ – poručuju Laburisti, uz tvrdnju da su ravnatelji domova u više navrata tražili zapošljavanje prijeko potrebnih medicinskog osoblja, ali da je Sisačko-moslavačka županija svaki put odbila njihove zahtjeve: ‘Stoga, mi Laburisti Sisačko-moslavačke županije dodatno apeliramo na poštivanje propisanih standarda te pozivamo župana na žurno rješavanje ovog doista ozbiljnog problema kao prioriteta u komunikaciji s resornim ministarstvom, u svrhu osiguravanja normalnih uvjeta za rad medicinskog osoblja. Upravo na pitanju osiguravanja dostojanstvenih uvjeta rada za sve koji od svog rada žive, kao i kvalitetnu skrb za starije i nemoćne, vidimo temelj za sretnu budućnost hrvatske države i njenih građana’.

najčitanije