Gradonačelnik Dumbović o početku izgradnje odlagališta nuklearnog otpada

imp

Hrvatska kreće u realizaciju projekta Centra za zbrinjavanje radiokativnog otpada (RAO) u bivšoj vojarni Čerkezovac na Trgovskoj gori gdje će se skladišti nisko i srednje radioaktivni otpad (NSRAO) iz Nuklearne elektrane Krško (NEK) kao i institucionalni radioaktivni otpad nastao na području RH.
Jučer su u Fondu za financiranje razgradnje NEK otvorene ponude za posao izrade dokumentacije i provedbu aktivnosti za ishođenje dozvola za gradnju tog centra u Čerkezovcu, vrijednog 19,26 milijuna kuna bez PDV-a.
Na cijelu tu priču, pogotovo početak izgradnje odlagališta reagirao je priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.
„Oglušujući se na pozive i reakcije stanovništva Banovine i Sisačko-moslavačke županije HDZ-ova Vlada i županijska vlast i dalje provode aktivnosti za izgradnju Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u nekadašnjoj vojarni Čerkezovac na Trgovskoj gori.
Jučer su u Fondu za financiranje razgradnje NE Krško otvorene ponude za posao izrade dokumentacije i provedbu aktivnosti za ishođenje dozvola za gradnju tog centra u Čerkezovcu, vrijednog 19,26 milijuna kuna (bez PDV-a) kao da mi ovdje na Banovini ne postojimo. Za njih smo samo statistika i broj! Sramota! Hrvatska se ovdje branila, Hrvatska je ovdje stvarana, a sada nas HRVATSKA VLAST hoće zagaditi i zgaziti!
Sramotno su iskoristili vrijeme pandemije COVID-a 19, objavili natječaj i sad pred izbore donose ovakve teške odluke, odluke kobne za ovaj narod.
Već pet godina građani Sisačko-moslavačke županije zajedno sa susjedima iz Bosne i Hercegovine daju jasno do znanja da NE ŽELE i NE DOZVOLJAVAJU radioaktivni otpad na svojoj zemlji, na zemlji od koje žive, koja znači budućnost njihovoj djeci. To je prepoznala i RESTART koalicija i stali su uz nas i podržali. Na stožeru Koalicije donesena je odluka da će buduća Vlada ove Koalicije podržati moj projekt NE radioaktivnom otpadu na Banovini i Sisačko-moslavačkoj županiji i neće dozvoliti izgradnju Centra u Čerkezovcu iz gospodarskih, zdravstvenih, ali i psiholoških razloga. Otpad treba zbrinuti tamo gdje je i nastao!
Za narod u Sisačko-moslavačkoj županiji jedina opcija je Zelena županija i brza cesta do Siska, Petrinje i Mošćenice, koja će donijeti gospodarski razvoj, a ne smeće i zagađenje. Mi sa svojom borbom idemo do kraja, odustati nećemo, jer radioaktivni otpad gori je od bilo kojeg virusa, obilježit će nas trajno i uništiti našu budućnost – budućnost naše djece.
Zahvaljujem na podršci Davoru Bernardiću, lideru RESTART koalicije, i Davorku Vidoviću, nositelju liste VI. Izborne jedinice, kao i svim suradnicima na podršci i zajedništvu u našim nastojanjima i samo s takvim ljudima vratit ćemo dignitet hrvatskome čovjeku, istaknuo je gradonačelnik Darinko Dumbović u svom priopćenju.

najčitanije