Dan dobrovoljnih darivatelja krvi – hvala vam na plemenitosti, solidarnosti i humanosti

imp

Dan Darivatelja Krvi

Danas je Dan darivatelja krvi Republike Hrvatske, utemeljen u spomen na prvu akciju darivanja u koju je Hrvatski Crveni križ organizirao upravo u Sisku, 25. listopada 1953. godine u kojoj je prikupljeno 50-ak doza.

 

Od tada Hrvatski Crveni križ i Zavod za transfuziju redovito organiziraju akcije po cijeloj Hrvatskoj. Potrebe za krvi kao jedinstvenim lijekom su sve veće, ali je i darivatelja sve više – kako na nivou Hrvatske, tako i na lokalnom nivou.

 

Budući da je dobrovoljno darivanje krvi važno za podmirivanje nužnih zaliha krvi i osiguravanje funkcionalne zdravstvene skrbi, od neizmjerne je važnosti kontinuirano provođenje akcija davanja krvi.

Dan Darivatelja Krvi

Dobrovoljno, anonimno, besplatno i solidarno darivanje krvi početak je i osnova čitave transfuzijske medicine. Anonimnost i solidarnost darivatelja krvi omogućile su stvaranje pričuva krvnih pripravaka koji moraju biti na raspolaganju kad zatrebaju bolesniku.

 

Dobrovoljnost i besplatnost bitno utječu na sigurnost transfuzijskog liječenja, jer su humanitarni i altruistični razlozi odlučujući u odluci o darivanju krvi. Dobrovoljni davatelji krvi su nacionalno bogatstvo svake zemlje.

 

Gradska i općinska društva Hrvatskog Crvenog križa surađuju s transfuzijskim službama i organiziraju akcije dobrovoljnog davanja krvi prema mjestima rada i školovanja te prema mjestu stanovanja. Rezultati prikupljanja krvi nisu jednakomjerni u svim područjima Hrvatske jer na davanje krvi utječu mnogi čimbenici: demografski, gospodarstveni, kulturološki, tradicionalni i slično. Kako bi se zadovoljile potrebe za krvi i krvnim pripravcima u Hrvatskoj je izgrađen sustav usklađenog davalaštva putem Hrvatskog Crvenog križa koji omogućava pokrivanje potreba na području cijele države.

 

Ozljede i bolesti ugrožavaju ljudski život. Krv je često nezamjenjivi lijek. Jedini izvor krvi je čovjek – davatelj krvi. Stoga pokažite plemenitost, budite darivatelj krvi, i otkrijte najbolji dio sebe!
Željeli bismo izraziti iskrenu zahvalnost svima koji sudjeluju u dobrovoljnim akcijama darivanja krvi jer njihova nesebičnost pomaže svima kojima je ta krv prijeko potrebna.“, poručuju iz Hrvatskog Crvenog križa.

 

 

Foto – Hrvatski Crveni križ

najčitanije