Dan dobrovoljnih darivatelja krvi – hvala vam na plemenitosti, solidarnosti i humanosti

imp

Danas je Dan darivatelja krvi Republike Hrvatske, utemeljen u spomen na prvu akciju darivanja u koju je Hrvatski Crveni križ organizirao upravo u Sisku, 25. listopada 1953. godine. Od tada Hrvatski Crveni križ i Zavod za transfuziju redovito organiziraju akcije po cijeloj Hrvatskoj. Potrebe za krvi kao jedinstvenim lijekom su sve veće, ali je i darivatelja sve više – kako na nivou Hrvatske, tako i na lokalnom nivou.
Budući da je dobrovoljno davanje krvi važno za podmirivanje nužnih zaliha krvi i osiguravanje funkcionalne zdravstvene skrbi, od neizmjerne je važnosti kontinuirano provođenje akcija davanja krvi pa i tijekom epidemije koronavirusa (COVID – 19).
„Unatoč epidemiji koronavirusa ponosni smo što se darivatelji u velikom broju odazivaju akcijama koje se provode uz sve epidemiološke mjere i što imamo veliki broj onih koji krv daruju prvi puta. Očekuje se da će na kraju godine sisački Crveni križ prikupiti oko 2500 doza“, kaže Željka Harčević iz Gradskog društva Crvenog križa Sisak.
Već početkom studenog kreće nova akcija dobrovoljnog darivanja krvi, koju će sisački Crveni križ organizirati od 2. do 6. studenog.
”U ime Hrvatskog crvenog križa i našeg gradskog društva, svim darivateljima upućujemo čestitku povodom njihovog dana: iskreno i veliko hvala što iskazujete solidarnost, humanost i plemenitost. Darujući dio sebe, pomažete, spašavate i vraćate mnogima osmijeh na lice” – poruka je Gradskog društva Crvenog križa Sisak.

najčitanije