Dan dobrovoljnih darivatelja krvi – hvala vam na plemenitosti, solidarnosti i humanosti

imp

Danas je Dan darivatelja krvi Republike Hrvatske, utemeljen u spomen na prvu akciju darivanja u koju je Hrvatski Crveni križ organizirao upravo u Sisku, 25. listopada 1953. godine u kojoj je prikupljeno 50-ak doza.

 

Od tada Hrvatski Crveni križ i Zavod za transfuziju redovito organiziraju akcije po cijeloj Hrvatskoj. Potrebe za krvi kao jedinstvenim lijekom su sve veće, ali je i darivatelja sve više – kako na nivou Hrvatske, tako i na lokalnom nivou.
Budući da je dobrovoljno darivanje krvi važno za podmirivanje nužnih zaliha krvi i osiguravanje funkcionalne zdravstvene skrbi, od neizmjerne je važnosti kontinuirano provođenje akcija davanja krvi.

 

Samo protekle godine prikupljene su 152 302 doze u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa te 33 403 doze u organizaciji Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu.

 

Hrvatski Crveni križ u svojim redovima trenutno broji oko 150 000 aktivnih darivatelja krvi (žene 20 posto, muškarci 80 posto ). Zabilježene su i 9292 osobe koje su prvi puta dale krv.

 

„Bez darivatelja krvi nema zdrave i dostupne krvi stoga Hrvatski Crveni križ ulaže velike napore da ti ljudi budu prepoznati i cijenjeni kako bi i dalje darivali ono najvrjednije što imaju – krv.
Duboko svjesni važnosti i uloge darivatelja krvi, Hrvatski Crveni križ svim plemenitim ljudima koji stoje iza bezbroj spašenih života, od srca čestita Dan dobrovoljnih davatelja krvi! Hvala vam!“, poručuju iz Hrvatskog Crvenog križa.

 

 

 

Foto – Hrvatski Crveni križ

najčitanije