Centralni laboratorij dobio specijalan stolac za vađenje krvi

nn

Centralni laboratorij Službe za medicinsku mikrobiologiju i parazitologiju Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije u Sisku od danas je bogatiji za novi specijalan stolac za vađenje krvi i uzimanje uzoraka od pacijenta. Stolac je, rekao je dr. Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda, potreban pri manipulaciji s pacijentom kada se uzima uzorak krvi, obrisak ili drugi tip humanog uzorka, a njegova posebnost je to što se lako postavlja u željeni položaj, dok visina stolca omogućava pacijentu lagan pristup.

IMG_7182

Stolcu vrijednom 14 tisuća kuna, financiranom decentraliziranim sredstvima koje je osigurala Županija, uskoro će se pridružiti i zaštitni kabinet koji djelatnicima omogućuje siguran rad s najopasnijim i najinfektivnijim uzročnicima.
“Koliko je ovaj laboratorij značajan? Pa mi govorimo danas o mnogim bolestima koje se javljaju, o mnogim bolestima koje mijenjaju svoja staništa i koja dolaze i ovdje do nas. Migrantski valovi jednim dijelom idu i preko naše županije, pa sjetite se samo priče o gnojnim meningitisima, a kako će se napraviti dijagnostika bez laboratorija koji je moderan, adekvatno opremljen i svi sigurnosni postulati u radu su omogućeni”, rekao je dr. Brkić, dodavši da će uskoro, upravo u ovoj godini kad se obilježava 110 godina mikrobologije u Hrvatskoj, biti obilježeno i 70 godina mikrobiologije u Sisku.
“Moramo priznati da je to jedan velik i značajan jubilej i da mikrobiologija, kad govorimo o njenoj povijesti u Hrvatskoj, proizlazi upravo iz ovog našeg Siska”, dodao je dr. Brkić.

IMG_7207

Prezentaciji novog specijalnog stolca za lakše i sigurnije vađenje krvi prisustvovao je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je naglasio da je nužno da stanovnici Siska i županije imaju jednaku zdravstvenu skrb kao i građani u drugim dijelovima Hrvatske i Europe, no da uz svu opremu, to ne bi bilo moguće bez kvalitetnog kadra.
“Nama je cilj prije svega da Sisak i Sisačko-moslavačka županija imaju kvalitetnu dijagnostiku. Mi možda nismo ni svjesni u svakodnevnim poslovima koliko opasnosti nas vreba i u županiji, ali i svugdje gdje se krećemo. Da bi to mogli spriječiti, moramo imati kvalitetne ljude, a oni moraju imati sve potrebne uvjete da bi mogli napraviti kvalitetnu dijagnostiku. Vjerujte da se svakodnevno čujem s ravnateljem, dr. Brkićem, oko mnogih stvari i da je moja velika želja da možemo analizirati sve što jedemo i konzumiramo. To će biti jedan veliki novi projekt koji ćemo provesti zajedno i u procesu smo nabavke, ali i nabavili smo neke potrebne uređaje”, rekao je župan.

najčitanije