Da li se mogao spriječiti antraks u Lonjskom polju?

imp

Pojava bedrenice u Lonjskom polju bila je tema na aktualnom satu Županijske skupštine. MOST-ova vijećnica Ljiljana Lampert postavila je pitanje jesmo li mogli spriječiti pojavu antraksa u moslavačkom dijelu.
„Gospodin Inoslav Brkić, da li je njegova moralna odgovornost što nije inzistirao na kompletnoj procijepljenosti stoke u našoj županiji, a ne samo na sisačkom dijelu koji se odvijao proljetos. Znači, Velika Ludina, Popovača, Repušnica, Gračenica su izuzeti od toga, a isto su osjetili potres. Treba se pitati, da li se na taj način moglo spriječiti ovo što se danas događa?“, pitala je Lampert.

 

Odgovarajući na pitanje dr. Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije najprije je podsjetio na kronologiju događanja oko pojave antraksa u Lonjskom polju.
„U četvrtak 14.srpnja iza podneva izvještava me voditelj Službe za kriminalističku policiju Policijske uprave sisačko-moslavačke da ide na uviđaj, da je dojava da veći broj goveda ugiba, da u prijavi koja mu je dostavljena je vjerojatno trovanje stoke ili „podmetanje jednih drugima“. Rekao sam mu da povede višeg veterinarskog inspektora iz Kutine. U petak ujutro, stiže elektronička pošta u kojoj me izvještavaju u uginućima, ali mi dostavljaju i sliku podlaktice jednog mladog stočara, gdje se jasno vide smeđe-crne kraste.“, rekao je na početku dr.Brkić, dodajući kako su napravili sve što je trebalo napraviti. „Sve izložene osobe primaju propisane antibiotike kako se kod njih bolest ne bi dogodila. Ministarstvo poljoprivrede poduzima potrebne mjere, a to je cijepljenje stoke koje se proširilo na sva ostala gravitirajuća područja. Ono što je zabranjen promet stoke i stočnih proizvoda do daljnjega što je logično. Ministarstvo poljoprivrede propisuje i određuje bedrenične distrikte“, ističe Brkić.

Mjesta za paniku nema jer prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka nema., zaključio je dr.Brkić: „Interhumanog prijenosa nema među ljudima. Tko god ima adekvatnu serumsku koncentraciju antibiotika ne može se razboljeti. S te strane panike nema. Župan je jučer osigurao i određeni kontingent zaštitne opreme za one koji će manipulirati stokom. Cijepljenje je u tijeku. Kada stoka bude procijepljena to će biti završena priča.“

 

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo najavio je, radi sprječavanja širenja bolesti, odstrel čagljeva na tom području.
„Ići će pojačani odstrjel čagljeva iz tog razloga što su oni otporni na anstraks, ali mogu raznositi dijelove lešina i na taj način širiti antraks. Nužan je i taj pojačani odstrel“, rekao je Brkić.

 

 

Naslovna foto – Ministarstvo poljoprivrede

najčitanije