U županiju stiglo 13.200 doza cjepiva protiv gripe

imp

Gripa

Za novu sezonu gripe nabavljeno je 500.000 doza četverovalentnog cjepiva te će se s cijepljenjem početi 30.listopada, priopćili su u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.
Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije je spremno za novu sezonu gripe, potvrdio nam je to ravnatelj ove ustanove dr. Inoslav Brkić.

Za sada smo primili 13 200 doza cjepiva protiv gripe. Radi se o četverovalentnom cjepivu. Ovo je druga generacija mrtvog cjepiva. Imamo dvije varijante virusa tipa A i dvije varijante virusa tipa B. Cijepimo se protiv gripe jer cjepivo je potpuno bezazleno, sigurno, veoma učinkovito. Ono što je bitno, trebamo se cijepiti.“, kazao je Brkić.

 

Cjepivo je besplatno za starije od 65 godina, štićenike i osoblje domova za starije, zdravstvene radnike, trudnice i kronične bolesnike za koje gripa može biti pogubna. „Prošle godine smo imali 16 tisuća doza cjepiva protiv gripe. Broj oboljelih u Sisačko-moslavačkoj županiji je bio 876, na razini Hrvatske 39 261. Broj oboljelih je nešto niži nego prije. Da, COVID je promijenio puno toga. Maske, udaljenost preko dva metra, a isti kapljični put prijenosa ima SARS COV-2 virus i virus gripe.“, dodaje Brkić.

 

tekst se nastavlja nakon oglasa

Mega 300 X 250

 

Cijepiti se ne mogu oni koji su alergični na jaja, no i za takve slučajeve postoje drugi lijekovi koji liječe gripu. „Da je gripa opasna bolest, je. Glavno sijelo je dišni sustav, tu imamo bronhitise, upale pluća. Međutim, kod velikog broja oboljelih imamo miokarditis ili virusnu upalu srčanog mišića. Kada imate gripu, odmirujte ju dovoljno dugo da ne bi bilo popuštanja srca. Gripu ne treba neozbiljno shvatiti i stoga treba se cijepiti.“, poručuje Brkić.

 

U tijeku je javno-zdravstvena i edukativna kampanja “Reagiram i preveniram”, kojoj je cilj pravovremena zaštita od respiratornih bolesti, ponajprije od gripe i pneumokoka. Kampanja se uspješno provodi već drugu sezonu, a sve u cilju edukacije građana da se na vrijeme zaštite od mogućih komplikacija, prije svega, osobe koje su u povećanom riziku, za koje je cjepivo i besplatno.

 

 

Foto – Zavod za javno zdravstvo Ličko – senjske županije