Uz puknute karike do srebra i bronce

mradenovic

261020211635238431.jpeg

Sisački gimnastičari Borna Matić i Augustin Plavec ovoga su vikenda, od 7. do 9.prosinca klupske boje branili na međunarodnom turniru održanom u Novom Sadu. Ovaj turnir jedinstven je po tome što okuplja sve uzrasne kategorije u muškoj i ženskoj sportskoj gimnastici, a na ovogodišnjem je nastupilo više od 300 natjecatelja iz 20 zemalja.

Matić i Plavec nastupali su na svojim najboljim spravama – karikama i preskoku. Nakon prvog dana kvalifikacija, obojica su izborila mjesto među najboljih osam natjecatelja u finalu. Na preskoku je Matić osvojio brončanu medalju, a Plavec je osvojio 6.mjesto. Finale na karikama nije se moglo održati. Za vrijeme zagrijavanja, na karikama je pukla sajla, baš u trenutku kada se zagrijavao Plavec. Ovakav incident na spravi vrlo se rijetko događa. Plavec je pao, karika mu je ostala u rukama, srećom, nije se ozlijedio. Suci na karikama preuzeli su rezultate s prethodnog dana iz kvalifikacija. Plavec je osvojio broncu, Matić srebro, iako je sa svojom finalnom vježbom bio izgledni konkurent za zlato.
Novi Sad
Posljednje tri medalje s međunarodnog natjecanja potvrda su uspješne godine za gimnastičare sisačkog Sokola. Plavec je ove godine postao državni prvak na karikama, osvojio je i svoju prvu međunarodnu medalju. Matić je postao peterostruki državni juniorski prvak, osvajao medalje na turnirima u Budimpešti i Mariboru, a velik je uspjeh i sudjelovanje na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u Glasgowu.

Ovogodišnjim rezultatima zadovoljan je i trener Georgi Kazakov te dodaje kako je velika godina pred njima. Klub organizira još jedan ‘Sisački gimnastički vikend’ u lipnju na kojemu će sudjelovati svi klupski natjecatelji. Održat će se regionalno natjecanje te pojedinačno po spravama za mlađe kategorije. Kako bi bilo atraktivnije za publiku, planira se i juniorsko i seniorsko natjecanje u parovima. Pred Matićem i Plavecom puno je posla, velikih natjecanja sa izuzetno jakom konkurencijom. U 2019.godini u Mađarskoj će se održati se prvo Svjetsko prvenstvo za juniore, a mjesta ima samo za jednog hrvatskog predstavnika. Za Matića se bliži i European Youth Olympic Festival, koji će se održati u Azerbejdžanu idućeg srpnja. Uz Matića, i Plavec bi trebao steći više iskustva na većim, međunarodnim natjecanjima. Obojica se pripremaju za Europsko pojedinačno prvenstvo po spravama koje će se održati 2020.godine.

najčitanije