Sisak domaćin međunarodnom turniru u sinkroniziranom plivanju

mradenovic

261020211635229230.jpeg

Klub sinkroniziranog plivanja Sisak, u subotu i nedjelju 16. i 17.studenog, u povodu dodijeljene titule Europski grad sporta 2019 te na poticaj  Grada Siska  i Zajednice sportskih udruga grada Siska, organizira 1. međunarodno natjecanje u sinkroniziranom plivanju.

”Športsko-rekreacijski centar Sisak pobrinuo se da imamo odlične uvjete za pripremu natjecanja visoke razine. Sve ostalo je na organizacijskim sposobnostima Kluba sinkroniziranog plivanja Sisak koji se godinama razvijao da bi došao i do ovog koraka. Natjecat će se sinkronizašice u kategoriji mlađih juniorki, odnosno do 15 godina i to u disciplinama: figure, solo,duo, mix duo- mješoviti parovi, tim i kombinacija , a sve je raspoređeno u dva dana”, napominju u klubu.

Na natjecanje su se prijavili:

Federacija sinhronog plivanja Odessa – Ukrajina

Tatarstan synchronized swimming Federation- Republika Tatarstan – Rusija

Klub H20 Synchro- Mađarska

Klub Kometa Brno – Češka Republika

PAM AQUA MARIS –Rijeka

HAKSP MLADOST-Zagreb

AQUABETTA SINKRO KLUB-Velika Gorica

KSP SISAK.

Ukupno će se natjecati 85 članica klubova i federacija.

Početak natjecanja je u subotu ujutro, 16.studenog u disciplini figure u kojoj sve natjecateljice moraju što kvalitetnije tehnički izvesti zadane elemente, prijelaze i položaje na vodi. Otvorenje natjecanja počinje u 16:00 sati s predstavljanjem sudionica i disciplinom solo s kojom počinju discipline s koreografijama. Natjecanje se nastavlja u nedjelju ujutro i trajat će do poslijepodne.

Cijelo suđenje na natjecanju promatrat će gospodin Marlon Jose Falcon Silva iz Venezuele, koji će održati kliniku za trenere i suce na temu umjetnički dojam. Gospodin Marlon je službeni FINA evaluator što znači da je natjecanje kvalitetnije razine i značajno za sve sudionike.

Sinkronizirano plivanje je vodeni sport koji uključuje elemente plivanja, gimnastike i plesa. Iako je na većini natjecanja pravilima dozvoljen nastup i muškarcima, sinkronizirano plivanje se smatrao ženskim sportom te se još uvijek većinom natječu  žene. U Hrvatskoj se 2018. godine po prvi puta natjecao mješoviti (muško-ženski) duo.

Ovaj vrlo zahtjevni sport od natjecateljica traži snagu, odličnu plivačku tehniku, fleksibilnost te osjećaj za ritam i prostor. Kako se dio figura izvodi s glavom ispod vode, potrebna je i sposobnost dužeg zadržavanja daha.

Sinkronizirano plivanje je standardni olimpijski sport od Olimpijskih igara u Los Angelesu 1984.

Aktivan rad u sinkroniziranom plivanju u Hrvatskoj započeo je 18. siječnja 1988. godine  u Zagrebu, a klub u Sisku osnovan je 15.11.2003. godine od kada je imao prekide djelovanja sve do 2010.g. od kada se kontinuirano razvija i napreduje, osvaja medalje na prvenstvima i domaćin je natjecanja državne, gradske i sada međunarodne razine. KSP SISAK sudjelovao  je na revijama i organizirao  revije, sudionik je mnogih sportskih i humanitarnih akcija te promocija sporta kao i redoviti gost na vaterpolo utakmicama VK Sisice.

najčitanije