Nova multifunkcionalna sportska dvorana u Kutini prvenstveno namijenjena osobama s invaliditetom

imp

Dvorana Kutina 7

U Kutini je u utorak, 17.svibnja, bacanjem kugle paraolimpijca Matije Sloupa svečano otvorena Dvorana IV – Multifunkcionalna dvorana, u kojem su simbolično sudjelovali i državni tajnik Ministarstva sporta i turizma Tomislav Družak i gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić.

Sve uzvanike na početku svečanog otvorenja pozdravio je ravnatelj Sportskog centra Kutina Renato Habek izrazivši svim prisutnima zahvalnost na realizaciji projekta, Razvojnoj agenciji Mrav, Gradu Kutini, Ministarstvu turizma i sporta i svim ostalima koji svojim trudom i zalaganjem nastoje poboljšati uvjete treniranja svim sportašima i rekreativcima u Kutini.

07. lipnja 2021. godine Grad Kutina je s Ministarstvom turizma i sporta sklopio Ugovor o sufinanciranju izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2021. godini. Navedenim Ugovorom sufinancirala se adaptacija Multifunkcionalne dvorane broj 4, u iznosu od 316.879,64 kn, za koju je Grad Kutina izdvojio još oko 700.000,00 kn, što je sve zajedno oko milijun kuna uloženih u spomenutu dvoranu.

Projektom je u potpunosti uređena dvorana što je uključilo građevinsko obrtničke radove, strojarske instalacije grijanja, hlađenja i dobave svježeg zraka, radove na elektroinstalacijama te instalaciju sustavu za dojavu požara. Isto tako dvorana je opremljena s ogradom za bacačke discipline.

U Dvorani su najčešće do sad trenirali članovi AKOSI Odisej koji dugi niz godina ostvaruju iznimne rezultate, kako na svjetskoj, tako i na domaćoj razini. „Uređenjem ove dvorane ispunili smo jedno od naših obećanja za poboljšanjem uvjeta treniranja u našem gradu, kako za članove AKOSI Odisej koji širom svijeta promiču ime Kutina, tako i za sve ostale naše sugrađane. U posljednjih nekoliko godina zaista su uložena značajna sredstva u sport, izgrađena je nova atletska staza, uređena je kuglana, postavljeni su solarni paneli za grijanje sanitarne vode i nova kotlovnica u Sportskom centru te smo ove godine adaptirali i dvoranu IV. Uz to, izgrađen je i pump track poligon, a u tijeku su radovi na skate parku“, rekao je gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić.
„Ministarstvo turizma i sporta podržava ovakve projekte te će kroz sufinanciranje sportske infrastrukture uložiti 30 milijuna kuna ove godine, spram 15 milijuna koje smo prošle godine dodijelili kroz razne projekte. I dalje ćemo biti na usluzi Gradu Kutini, ali i svim ostalim jedinica lokalne samouprave koje nastoje poboljšati sportske uvjete za svoje sugrađane“, rekao je Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta.

 

Miro Kačmarčik, predsjednik AKOSI Odisej iz Kutine izrazio je zadovoljstvo ovim projektom te se raduje novim uspjesima Kluba.

„Ovo su fenomenalni uvjeti za bacačke discipline, kuglu i disk i nešto što bi svaki sportaš želio u svojem gradu. Ovo bacalište imamo odmah uz teretanu te sam siguran da s ovakvom potporom Kluba na čelu s predsjednikom Mirom Kačmarčikom i Gradom Kutinom, rezultati mogu samo skakati u nebo. Za 2 godine su Paraolimpijske igre u Parizu. U Tokiju mi je falilo 16 centimetara, ali se nadam da uz ovaj poticaj ću doći puno lakše do novih medalja. Konkurencija je golema, igrači su jaki, no ja sam uvijek u top 4. Imam svjetsku broncu iz Dubaija te se nadam da bi mogla biti medalja i iz Pariza, ako Bog da“, rekao je Matija Sloup iz AKOSI Odisej Kutina.

 

Uz brojne uzvanike, otvorenju Dvorane IV. prisustvovali su i izbornik Damjan Sedić i glavni tajnik HASOSI Goran Žeželj te Nataša Muždalo, voditeljica Službe za razvoj sporta u Ministarstvu turizma i sporta.

Cilj ovog projekta je poticanje bavljenja sportom građana na području Grada Kutine, s posebnim naglaskom na približavanje sporta osobama s invaliditetom, kroz adaptaciju dvorane 4. u multifunkcionalnu dvoranu koju će moći koristiti svi klubovi, sportske udruge i građani Kutine.

 

Projektom se ujedno nastoje ispraviti postojeći nedostaci kako bi sportaši Grada Kutine koji se uspješno natječu na nacionalnoj i međunarodnoj razini što kvalitetnije odrađivali svoje kondicijske i pripremne aktivnosti.

najčitanije