Vrtić u Capragu opet jednistven u županiji

st

Započinje izrada Osjetilnog parka u Dječjem vrtiću Sisak Novi u Capragu. Veliki broj djece i njihovih roditelja tako će biti educirani o važnosti naših osjetila u svakodnevnom životu, jer će park intenzivirati doživljaj okoline s naglaskom na očuvanje biljnog svijeta, a sve to na zabavan, zanimljiv i kreativan način. Vrtić je posjetila i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

‘Ovo je jedinstveni projekt na području županije. Park će djecu naučiti razumijevanju i ljubavi prema drugoj djeci  s invaliditetom, ali i prema biljnom svijetu. Svi će natpisi biti i na Brailleovom pismu, tako da i djeca koja su slijepa mogu uživati u parku’, rekla je gradonačelnica.

Cijeli je projekt realiziran temeljem donacije ‘RTL pomaže djeci’ i INA-e.

Ravnateljica  vrtića, Ljubica Ivšić naglašava kako je potreba za ovakvim parkom velika, pogotovo u Dječjem vrtiću Sisak Novi.

‘Imamo najljepše dvorište u Hrvatskoj koje je bilo prilično neiskorišteno. Upravo će Osjetilni park obogatiti kvalitetu vrtića i djeci i odgajateljima. Važan je i održivi razvoj, djeca moraju od malih nogu vrijeme provoditi u ovakvom lijepom okruženju.’

Morana Čulig, krajobrazni arhitekt i autorica Parka osjetila kaže kako je park zamišljen kao posebno područje koje će djecu učiti da osvjeste sva svoja osjetila.

‘Većinom se služimo osjedilom vida, a zanemarujemo ostala osjetila, koja nas u životu mogu jako dobro služiti i pomoći nam da se nosimo sa svakodnevnim situacijama’, rekla je Čulig.

Dobar dio posla odradit će i mladi volonteri iz Capraga koji su već pomagali vrtiću kod uređenja fasade, grafitiranja, uređivanja okoliša i ostalih poslova.

Vrijednost projekta je oko 70 tisuća kuna, a radovi će, ako to vremenske prilike dopuste, trajati oko 2 mjeseca.

najčitanije