Učenici „Kukuljevića“ i „22. lipnja“ i ove godine iznimno uspješni na „Prometnoj učilici“

Img 4355

Učenici OŠ „Ivana Kukuljevića“ i OŠ „22. lipnja“ još su jednom pokazali zavidnu razinu poznavanja prometnih pravila. Drugu godinu zaredom postižu odlične rezultate na natjecanju „Prometna učilica“ koja se provodi u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa u okviru preventivno edukativnih programa s ciljem poboljšanja ukupnog stanja sigurnosti cestovnog prometa i smanjenje broja stradavanja djece u prometu.

 

Osim što se na „Prometnoj učilici“ osnovnoškolci mogu igrati, učiti i ponavljati znanje o prometnim propisima, jedan od razloga njenog sve češćeg korištenja je i veliko Državno natjecanje osnovnoškolaca u poznavanju prometnih propisa. Natjecanje u poznavanju prometnih propisa organizira i provodi Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, CARNet-om i tvrtka Moj Telekom d.o.o.

 

„Radim u dvije škole i uključila sam učenike obje škole u natjecanje. Prošle godine imali su zapažene rezultate, drago mi je da je tako i ove godine. U Kukuljeviću u pojedinačnoj konkurenciji imamo dva osvojena prva mjesta, za 5. i 7. razred. Kukuljević je i u ekipnoj konkurenciji postigao izvrsne rezultate te su osvojili treće mjesto u državi“, pojašnjava nastavnica Tehničke kulture Ana Majić te dodaje kako prometna kultura u kurikulu nije dovoljno zastupljena.

 

„U redovnom predmetu Tehničke kulture postoji određen broj sati kojim se uči prometna kultura, ali to je malo, obzirom da je satnica jako mala,  djeca Tehnički imaju samo jedan sat u tjednu. Ima škola i učitelja koji prometnu kulturu podučavaju kroz izvanastavne aktivnosti. U obje škole imam učenike od 5. do 8. razreda uključene u prometnu grupu, djecu pripremamo za polaganje biciklističkih ispita i za natjecanje ‘Sigurno u prometu’. Tu savladavaju sva znanja koja smo mi odrasli usvojili kroz polaganje vozačkog ispita. Moraju znati prometne znakove, pravila prednosti prolaska, postupati po znakovima, poznavati zakon“, kaže Majić koja je ove godine osvojila i posebnu plaketu  ‘Prijatelj djece u prometu’, za zasluge u promicanju prometne kulture.

 

„Prometna učilica je nastala iz serije proizvoda od Učilicie, koju smo ranije razvijali. Željeli smo stvoriti alat o prometnoj kulturi koji je pogodan i za djecu i za školu, učitelje, policijske službenike i roditelje. Prometna učilica postoji dvadesetak godina, a sada se već 14 godina održava državno natjecanje iz poznavanja prometnih propisa. Samostalno to ne bismo mogli bez partnera, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa Ravnateljstva policije, koji u značajnoj mjeri financira ovo natjecanje, te akademske mreže Carnet. Prije pet godina započeli smo s provedbom natjecanja i u srednjim školama. Svake godine sudjeluje više od 50% osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske, a iz godine u godinu broj sudionika raste“, pojašnjava Milan Stevanović iz tvrtke Moj telekom te dodaje kako je Prometna učilica dostupna svima, cijele godine.

 

 

 

Foto:

najčitanije