Izvrsni rezultati učenika OŠ „Ivana Kukuljevića“ i OŠ „22. lipnja“ na državnom natjecanju u poznavanju prometnih pravila i propisa

Tko su sudionici u prometu? Kako propisno voziti bicikl? Kako se pristojno ponašati u sredstvima javnog prijevoza? Što i kako rade pripadnici školske prometne jedinice? Neka su to od pitanja na koja učenici OŠ Ivana Kukuljevića i OŠ 22.lipnja sigurno znaju točne odgovore.

 

Natjecanje „Prometna učilica“ provodi se u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje od 2021. do 2030. godine u okviru preventivno edukativnih programa s ciljem poboljšanja ukupnog stanja sigurnosti cestovnog prometa i smanjenje broja stradavanja djece u prometu. Osim što se na „Prometnoj učilici“ osnovnoškolci mogu igrati, učiti i ponavljati znanje o prometnim propisima, jedan od razloga njenog sve češćeg korištenja je i veliko Državno natjecanje osnovnoškolaca u poznavanju prometnih propisa. Natjecanje u poznavanju prometnih propisa organizira i provodi Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, CARNet-om i tvrtka Moj Telekom d.o.o.

 

„Prometna učilica je web platforma koja je dostupna cijele godine, a mogu ju koristiti djeca, učitelji, roditelji i svima onima koji žele osvježiti svoje znanje o prometnoj kulturi. Svi sadržaji su verificirani od strane policije, a prilagođeni su tematskim cjelinama i dobi. Svi segmenti imaju video materijale ili prezentacijske materijale. Djeca pregledavaju materijale, a potom imaju vježbe“, rekao je Milan Stevanović iz tvrtke Moj telekom koja provodi ovo natjecanje.

 

Ove godine kontaktirano je 990 škola za sudjelovanje na natjecanju, a na samo natjecanje se odazvalo oko 40%, što je velik broj. Na natjecanju se boduju pojedinačni rezultati, rezultati najboljeg razreda, najboljih škola te najboljih nastavnika koji djecu vode kroz te sadržaje. Učenici od 5. do 8. razreda rješavanju zadatke o kretanju pješaka u prometu, opasnosti od kretanja i igranja uz željezničku prugu, o javnom prijevozu i školskim autobusima, vožnji bicikla i školskim prometnim jedinicama.

 

Učenici su pokazali izvrsno znanje, a ove godine je 6.a razred iz OŠ „Ivana Kukuljevića“ bio najbolji razred na državnoj razini pa su uz diplome i poklone, osvojili i jednodnevni izlet.

Prometna kultura daje učenicima važna praktična znanja, ona koja im zaista trebaju u svakodnevnom životu, i upravo su zbog toga važna ovakva natjecanja jer u ranoj dobi savladavaju i usvajaju životno važna znanja.

 

„U sadržajima 5. razreda nema puno o prometnoj kulturi, ali uz prometnu grupu širimo znanja, radimo s učenicima prometni poligon. Mogu reći da svi učenici koji su prošli kroz tu prometnu grupu postaju jako dobri vozači, sudionici u prometu koji paze, koji naučeno zaista primjenjuju u praksi“, kaže Ana Majić, nastavnica tehničke kulture koja predaje i u „Kukuljeviću“ i u „22. lipnju“. Majić primila i posebnu plaketu, Prijatelj djece u prometu, za zasluge u promicanju prometne kulture.

 

Rezultati učenika 5. razreda:

2. Dunja Matić, 5.a, OŠ Ivana Kukuljevića
9. Mata Domitrović, 5.a, OŠ Ivana Kukuljevića

 

 

Rezultati učenika 6. razreda:

1. Dora Vlahov, 6.a, OŠ Ivana Kukuljevića
2. Lana Majstorović, 6.a, OŠ Ivana Kukuljevića
3. Maria Vrebac, 6.a, OŠ Ivana Kukuljevića
4. Noa Anđić, 6.a, OŠ Ivana Kukuljevića
5. Marta Rožanković, 6.a, OŠ Ivana Kukuljevića
5. Jakov Vuković, 6.b, OŠ Ivana Kukuljevića
7. Lena Benčić, 6.a, OŠ Ivana Kukuljevića
8. Jurica Smrekar, 6.a, OŠ Ivana Kukuljevića
9. Veljko Vujčić, 6.a, OŠ Ivana Kukuljevića
10. Ignjat Vujčić, 6.a, OŠ Ivana Kukuljevića
12. Lana Pruša, 6.a, OŠ Ivana Kukuljevića
13. Kiara Gradišar, 6.a, OŠ Ivana Kukuljevića
14. Ema Zec, 6.a, OŠ Ivana Kukuljevića
15. Nicholas Blažević, 6.a, OŠ Ivana Kukuljevića
16. Dino Karajković, 6.a, OŠ Ivana Kukuljevića
19. Anea Dlesk, 6.b, OŠ 22. lipnja
24.Mihael Ćuk, 6.b, OŠ 22.lipnja

 

 

Rezultati učenika 7. razreda:

2. Katja Preloščan, 7.a, OŠ 22. lipnja
3. Stella Babić, 7.a, OŠ 22. lipnja
5. Iva Šolić, 7.a, OŠ 22. lipnja
6. Niko Raković, 7.a, OŠ 22. lipnja
9. Leon Prevarek, 7.b, OŠ 22. lipnja
10. Larisa Kunić, 7.a, OŠ 22. lipnja
12. Martin Sambolek, 7.a, OŠ 22. lipnja
13. Petar Potkonjak, 7.a, OŠ Ivana Kukuljevića
16. Lea Čorak, 7.a, OŠ 22. lipnja
18. Elena Rajković, 7.a, OŠ 22. lipnja
20. Lana Rajković, 7.a, OŠ 22. lipnja
24. Adrijan Vujčić, 7.a, OŠ 22. lipnja
25. Marija Babić, 7.b, OŠ 22. lipnja

 

sisakportal Foto:

najčitanije