Teško stanje u Metalingu

imp

261020211635283455.jpeg

Burno je proteklih dana u tvrtki Metaling Sisak, koja se iskazala u proizvodnji čeličnih konstrukcija, od kojih je građen i Poljud, sportske dvorane u Poreču, montažnih bina za doček Pape, a gradit će i krovnu konstrukciju novog zagrebačkog aerodroma.

Posla nema dovoljno, neka plaćanja kasne, pa kasne i plaće radnicima. Zbog toga su radnici, njih 114 prošlog tjedna u četvrtak i petak spontano obustavili rad. Nakon razgovora s direktorom Davorinom Živkoviće, veći dio radnika nastavo je s radom, a njih 43 nije htjelo raditi oba dana obustave, te su svi dobili opomene pred otkaz i njihova su imena kao opomena svima izvješena na oglasnoj ploči.
Radnici Ivica, Helena i Branko na popisu su radnika s opomenama pred otkaz. Jedini su bili spremni razgovarati s novinarima, svjesni da riskiraju otkaz ugovora o radu. Kažu kako su stali u četvrtak spontano, jer im plaća kasni, jer su krajem siječnja dobili nešto više od 500 kuna akontacije plaće za listopad, a drugi dio kasni, i boje se čime će prehraniti djecu.

Nisam za otkaze, ističe direktor, jer razumijem da je ljudima teško živjeti, no ako ne budemo radili i dovršili dogovorene poslove, Metalinga neće biti. Ističe kako ugovoreni poslovi najavljuju bolje dane za sve zaposlenike, jer je knjiga narudžbi za prvih pola godine puna, a između ostalog, u žestokoj konkurenciji, dobili su dio poslova na izgradnji krovne konstrukcije nove zagrebačke zračne luke, a za mjesec dana treba biti dovršen i veliki posao u Babinoj Gredi. Direktor pojašnjava da je istina da plaća kasni dva mjeseca, no da zadnjih godinu dana zaposlenici primaju plaće svaki mjesec. – Tako su i u siječnju dobili dio plaće, a drugi dio smo obećali isplatiti u prvom tjednu veljače, jer novca na računu naprosto nema, kaže direktor Živković.

Sindikalni povjerenik sindikata metalaca u Metalingu Tihomir Sović, ističe kako obustava rada prošlog tjedna nije bio štrajk, nego spontana obustava, te da je većina radnika nastavila s poslom nakon obrazloženja uprave. Onima koji nisu uručene su opomene pred otkaz, a sindikat će se nastojati izboriti da nitko ne ostane bez posla, kaže Sović. Dodaje kako su u sindikatu svjesni da su vremena teška, da kriza predugo traje, te da su upoznati s planovima uprave i ugovorenim poslovima.

Foto: Andrea Šipuš

najčitanije