Prosvjedovali radnici Metalinga: 'Žalosno je što smo na ulici, a ne na radnim mjestima'

st

Radnici Metalinga danas su prosvjednim mimohodom od sjedišta tvrtke do centra grada odučili pokazati javnosti u kakvoj se situaciji nalaze. Štrajk, koji je započeo u ponedjeljak, 10. kolovoza, još je uvijek na snazi, a danas je iz prostora tvrtke izašao na ulicu. Radnici su nezadovoljni zbog kršenja kolektivnog ugovora te zbog neisplate zaostalih plaća. Veljača i ožujak još nisu plaćeni, a upitna je, kažu sindikalci, i plaća za srpanj.
Povorka je krenula u 9 sati iz prostora tvrtke prema zgradi Sisačko-moslavačke županije, gdje su se sindikalci obratili okupljenima, te pozvali županijsku vlast da im se pridruži i pruži podršku. Župana Ivu Žinića, koji je na godišnjem odmoru, nisu uspjeli izvući na ulicu, no u dopisu koji je ubrzo potom poslan medijima, župan je rekao kako daju punu podršku radnicima Metalinga u njihovim nastojanjima da dobiju svoje zarađene, a neisplaćene plaće. Također, dodao je kako se nada da će prosvjed kojim su radnici Metalinga željeli skrenuti pozornost na teški položaj tvrtke i neizvjestan radno – socijalni položaj radnika uroditi plodom.
Dragutin Vuljanić, regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske, rekao je kako je Hrvatska, očito, u Europskoj uniji samo na papiru.
‘Kad iz Europske unije dođu kod nas, oni ne mogu shvatiti da netko mora raditi a da ne prima plaću. To je tamo nepojmljivo’, rekao je Vuljanić.
Sindikalni povjerenik Tihomir Sović napomenuo je kako su radnici izašli na ulicu kako bi skrenuli pozornost na to da se gasi i posljednja iskra nekadašnje industriske sile, sisačke Željezare.
‘Radnici Metalinga su svojim znanjem i radom dokazali da se u kratkom roku može puno napraviti. Radili smo mnoge zahtjevne poslove i svojim radom omogućili drugima da rade. Radili smo na domaćem i inozemnom tržištu, i tonuli sve dublje, kao i mnoge tvrtke u županiji i šire, a plaće nismo dobili’, rekao je Sović, dodajući kako je žalosno što su radnici primorani biti na ulici, a ne na svojim radnim mjestima.
Prosvjedna povorka potom je produžila prema Gradskoj vijećnici, gdje je situacija bila nešto drugačija. Tamo su u sindikaliste primili gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i dogradonačelnik Marko Krička, koji su izrazili punu podršku radnicima u ostvarenju njihovih prava. Grad Sisak nema dugovanja prema Metalingu, i spreman je pomoći radnicima koliko god je u njegovoj moći, naglasila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.
‘Našu podršku definitivno imate. To su vaše plaće i ovdje smo apsolutno na strani radnika. Upravi možemo poručiti jedino da odstupe ako nisu u stanju voditi ovakvu firmu. Naći će se netko tko će to znati’, zaključila je gradonačelnica.
Prosvjed radnika Metalinga svojim su prisutstvom podržali Živi zid, sisački Laburisti, Radnička fronta te Stožer za zaštitu Rafinerije nafte Sisak.

najčitanije