“Slavlje slobode” organizira protuprosvjed „Hodu za život”

imp

slavlje slobode

Moje tijelo, moj izbor – poruka je koju poručuju organizatori „Slavlja slobode“ – koji će se održati ove subote nasuprot Hodu za život.

 

“Pravo na pobačaj mukom je stečeno pravo koje su nam naše bake ostavile kao svoje nasljedstvo. U vrijeme kada nam se to pravo pokušava oduzeti pod parolama zaštite života i slavljem čednosti, mi ćemo glasno reći NE!
MOJE TIJELO, MOJ IZBOR!
U subotu, 17.6. u 10:30 okupit ćemo se na trgu kod sata kako bismo svojom bukom nadglasali hodače i pokazali kako se Siščani bore za slobodu.
Ponesite zviždaljke, vrijeme je za otpor!” – stoji u pozivu organizatora prema medijima, a koji su uputili i pismo javnosti.

 

 

 

PISMO ORGANIZATORA

 

“Ljeto je pred vratima, a sezona hoda za dokidanje prava već je u punom mahu. U naš grad ponovo dolaze oni koji tvrde da hodaju za život, a zapravo hodaju protiv žena. Godina je 2023 ., a oni koji nas žele vratiti u srednji vijek nikad nisu bili aktivniji. Ne samo da hodaju, sada već i kleče za tobožnju žensku čednost i pravu muškost. Mi smatramo da ovim idejama nije mjesto u tolerantnom i progresivnom društvu, a upravo takvo društvo u Sisku želimo imati!

Ove ideje nisu samo zadrte, već su i opasne. Iste akcije mogli smo godinama pratiti u Poljskoj, a organizacija koja kleči na našim trgovima i hoda našim ulicama povezana je s poljskom organizacijom Ordo Iuris koja je odigrala jednu od glavnih uloga u tamošnjoj zabrani pobačaja. Gledajući što se događa u Poljskoj, nepojmljivo nam je kako netko tvrdi da se bori za život. Smrti žena kojima je uskraćena osnovna medicinska usluga i zatvaranje aktivistkinja koje su im pomagale u najtežim trenucima dokazuju nam upravo suprotno. Ovi ljudi ne bore se za život, već protiv njega.

Ponovile smo i ponavljale smo koliko god treba: PRAVO NA POBAČAJ JE LJUDSKO PRAVO.

Svjesne smo da pred ovakvom prijetnjom ne smijemo šutjeti. U subotu se ponovo okupljamo kako bismo obranile svoja teško stečena prava. Svaka riječ je suvišna pred onima koji odbijaju slušati, branimo se bukom! Ponesite zviždaljke, lonce, zvečke, bubnjeve, poručimo svi zajedno da u Sisku nema mjesta mizoginiji!

VRIJEME JE ZA OTPOR!”, stoji u upućenom pismu.

najčitanije