SKOI ''Centar'' Sisak: pobjeda entuzijazma nad invaliditetom

ibb

Športski streljački klub HVIDR-a Sisak, klub s dugogodišnjom natjecateljskom tradicijom osnovan je sada već davne 1996. godine na inicijativu trojice invalida Domovinskog rata. Iako je u početku bio zamišljen samo kao sekcija Udruge HVIDR-a, ubrzo je došlo do registracije kluba i njegova otvaranja prema građanstvu, što je do danas rezultiralo nizom odličnih rezultata na streljačkim natjecanjima.

Kako je u Sisku rastao interes za ovaj sport i kako je klub dobivao na masovnosti, tako se brojčano povećavao i dio članstva kojeg čine osobe s invaliditetom koje pak imaju poseban savez s posebno utvrđenim natjecateljskim kriterijima (Hrvatski streljački savez osoba s invaliditetom) te se nisu mogle natjecati pod zastavom i imenom Kluba ”HVIDR-a SISAK”, iako zajedno treniraju u istoj streljani, pod vodstvom istog trenera. Bio je to poticaj na osnivanje Streljačkog kluba za osobe s invaliditetom. Devetero strijelaca Kluba HVIDR-a  2016. godine osnovali su SKOI ”Centar”, prvi streljački klub za osobe s invaliditetom na području Sisačko-moslavačke županije.

Tu počinje njihova priča…

Koliko volje i entuzijazma ima u njima – govori činjenica da neki od njih prelaze po 100km tri puta na treninge, dolaze uz pomoć roditelja, imaju osobne asistente …..o trošku da i ne govorimo. Za neke je bilo potrebno izraditi i posebne podeste i stolce s kojih se puca. Nije se to moglo kupiti, sami su ih izradili uz pomoć rodbine, članova kluba, prijatelja.

I dok su se neki od njih počeli natjecati i ranijih sezona, od sezone 2016./2017. natječu se natječu pod zastavom kluba ”Centar”.  A već ove godine, u drugoj sezoni svog postojanja, zabilježili su veliki natjecateljski uspjeh na Državnom prvenstvu Hrvatske u streljaštvu za osobe s invaliditetom u Zagrebu, na streljani Vrapčanski potok, na kojem je SKOI ”Centar” nastupio sa 6 natjecatelja.

Marijan Škledar_2 Tihomir Ilijević_1

Posebno se iskazala mlada Katarina Knežić koja se tek prošle godine počela baviti streljaštvom. Zbog više zdravstvenih dijagnoza, nastupa u kategoriji SH2 (problemi s gornjim ekstremitetima). Katarina je u gađanju serijskom zračnom puškom pogodila 371 krug, te popravila/oborila državni rekord star 13 godina i naravno, osvojila zlatnu medalju. Sa standardnom zračnom puškom u disciplini R-4 (stojeći stav) Katarina je uzela broncu ispred klupskog kolege, Marijana Škledara. Inače, Katarina je sestrična već poznate streljačice Kuba „HVIDR-a SISAK“ – Nikoline Knežić, koja je i ove godine, kao i ranijih, prikupila zavidnu kolekciju odličja.

Katarina je rođena 1996. godine i živi u Sisku. Trenira i natječe se uz pomoć Dejana Marinića, koji je ujedno i njezin osobni asistent, a na treninge ju dovoze roditelji. Završila je srednju školu u Petrinji, smjer veterinarski tehničar. Njezina dijagnoza je spinalna mišićna atrofija tip 2/3 plus i operirana skolioza.
Kaže kako se u streljaštvo upustila iz zabave i hobija, te da nije imala velikih očekivanja pa je možda baš ta opuštenost dovela do dobrih rezultata. Osim streljaštvom bavi se i slikanjem iz sličnih razloga, te često posjećuje likovne kolonije s kolegama slikarima. Kaže da joj nije lako, jer tijelo je nekada snažnije, nekada slabije. Stoga je ponekad, zbog nedostatka snage,  teško odraditi trening do kraja. Ima i problema s opremom jer je teško pronaći opremu za njezine potrebe.

Katarina Knežić_3

Među ‘Centrovcima’ je i Marijan Škledar, 100 postotni invalid Domovinskog rata 1. kategorije, kojemu su aputirane desna ruka i lijeva noga. Marijan je na državnom prvenstvu nastupio tek mjesec dana nakon operacije, sa smanjenim intenzitetom treninga te nije mogao pokazati sve što zna i može. Rođen je 1956. godine i živi u Drenovom boku. Streljaštvom se bavi već duže vrijeme, a u svojoj natjecateljskoj karijeri do tada je već upisao zavidne rezultate:  više medalja na državnim prvenstvima, dvije pozivnice u reprezentaciju RH osoba s invaliditetom te nastupi na Svjetskim KUP-ovima.

Marijan Škledar_2 Marijan Škledar_1

U kategoriji SH1 (problemi s donjim ekstremitetima) na državnom je prvenstvu nastupio i predsjednik Kluba Drago Števinović koji puca iz zračnog pištolja. Ni on, kao niti Katarina, još nema velikog natjecateljskog iskustva (ovo mu je bilo tek drugo državno prvenstvo), ali ipak je osvojio brončanu medalju u disciplini P1 (zračni pištolj). Osim te medalje, u ovoj sezoni osvojio je medalju i u ligi te je kao potencijalni kandidat za reprezentaciju nastupio na Svjetskom KUP-u 2017. godine.
Drago je rođen 1982. godine i živi u Novskoj. Prometna nesreća 2003. godine, u kojoj je sletio s ceste, ispao iz automobila i slomio kralježnicu, prikovala ga je uz invalidska kolica. Drago je privatni poduzetnik, i pored svog posla, bračnih obaveza i života u invalidskim kolicima, rado dolazi tri puta tjedno iz Novske u Sisak na treninge.
Za sebe kaže da je općenito natjecateljskog duha, pa tako i kroz ovaj sport ima priliku natjecati se i težiti tome da jednom bude najbolji. Ono što posebno ističe, a to kažu mnogi strijelci, je činjenica da u ovom sportu toliko mora biti koncentriran na ono što radi, tako da se ne može (i ne smije) misliti na ništa drugo. Tih dva do tri sada treninga svi životni problemi stavljeni su na čekanje i ‘van glave’. Upravo zbog te činjenice Drago kaže da se uz streljaštvo opušta.

Drago Števinović_2 Drago Števinović_3 Drago Števinović_1

U kategoriji SH0 (opća invalidnost) na državnom je prvenstvu sisački klub predstavljao je Tihomir Ilijević koji je gađao serijskom zračnom puškom i zračnim pištoljem, te prvi put objedinio zlatne titule u obje discipline. Za okorjelog puškaša, prvo mjesto puškom nije iznenađenje, ali zlatna medalja pištoljem, i to posuđenim, je vrijedan uspjeh. Treba napomenuti da je upravo Tihomir Ilijević jedan od ona tri osnivača ŠSK ”HVIDR-e SISAK”, gdje je i danas u funkciji trenera (kao i u SKOI ”Centar”), sudionik je Domovinskog rata, certificirani trener, nositelj počasnog streljačkog zvanja Republičkog majstora strijelca, posjeduje licencu C streljačkog suca te je osvajač brojnih naslova u ovom sportu  na državnoj i županijskoj razini.
On je svim članovima oba kluba i puno više nego trener; on je i psiholog i nosač opreme i vozač…sve što treba, a ponajviše prijatelj. Za sebe kaže ”da će se prestati baviti streljaštvom samo ako ga bolest ili smrt spriječi”. Streljaštvo je njegov život. I sam je otac dviju mladih djevojaka koje također trenira, a da su talentirane, i one su već dokazale: Tea Ilijević je ovogodišnja kadetska državna prvakinja u gađanju serijskom zračnom puškom, Mirta Ilijević je članica ekipe koja je osvojila 2. mjesto u državi i članica ekipe koja je osvojila naslov najbolje ženske sportske ekipe grada Siska u 2017. godini, zajedno sa Natašom Acs, Marinom Mačković i Nikolinom Knežić . Obje se djevojke se natječu u 1.A ligi – što je najviši rang u državi.

Tihomir Ilijević_1

Siniša Lovrenović na državnom je prvenstvu osvojio srebrnu medalju sa serijskom zračnom puškom, što mu je nakon lanjske bronce, napredak. Siniša je vojni invalid, već se dulje vrijeme bavi streljaštvom i ima već niz medalja s raznih natjecanja. Uz njega na treninge dolazi i njegov sin (koji trenira za ŠSK „HVIDR-a SISAK“), također uspješan mladi strijelac.

Bez medalje na ovom je prvenstvu ostao jedino Marijan Nemček koji je ipak pokazao napredak u odnosu na treninge, pa to u klubu također smatraju uspješnim nastupom. Jer koliko je neki sportaš napredovao – vidi se tek na natjecanju.

Iako je SKOI ”Centar” novoosnovani klub, očito je da spoj mladosti, iskustva i vrijednog treninga donosi rezultate. Naravno da nije lako: Števinović (paraplegija) na trening u Sisak putuje iz Novske, Škledar (100 % invalid domovinskog rata 1. kategorije) putuje iz Drenovog noka, Katarina uz distrofiju ima još nekoliko dijagnoza i dolazi uz pomoć roditelja i trenira uz pomoć osobnog asistenta.
‘Ratuje’ se s opremom koja nikako nije jeftina i teško se do nje dolazi. . . .  ali kako je svaki početak težak, u Centru vjeruju da će se nametnuti rezultatima i sportskim uspjesima.
Katarinino rušenje državnog rekorda zvuči kao jako dobar početak!

najčitanije