Šampionske titule za sir i vrhnje sisačkih OPG-ovaca

imp

261020211635238965.jpeg

Preveli ili Prevehli sir je autohtoni hrvatski sir koji se i danas proizvodi na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na području sisačke Posavine. Sam naziv sira može se povezati sa načinom njegove proizvodnje pri čemu se proizvedeni svježi kravlji sir soli i presušuje u sirnicama radi produženja njegove trajnosti.
Upravo Zlatnu medalju za taj sir dobio je na hrvatskom festivalu tradicijskih sireva SirCroFestu održanom početkom mjeseca u Zagrebu, preveli sir proizveden kod OPG-a Mlađenović iz Dubrovčaka Desnog.

mlađenović
„Proizvodnja tog sira je važna ne samo za proizvođače nego i za očuvanje naše tradicije.“, kaže Ljiljana Mlađenović dodajući da kvalitetu sira na natjecanjima određuje izgled, boja, miris, okus i koegzistencija.

mlađenović 2 mlađenović 3
Na ovom natjecanju predstavljeno je više od 290 vrsta sira s više od 60 gospodarstava. Osim prevelog sira, na istom natjecanju titulu šampion kvalitete dobilo je kiselo vrhnje OPG-a Vesne Jagatić iz Siska.
„Vrhnje je za proizvodnju najosjetljivije i stavrno se mora paziti na sve. Godinama su moja vrhnja u samom vrhu no sad je proglašeno šampionom kvalitete.“, kaže Vesna Jagatić dodajući da kupci kvalitetu prepoznaju i uvijek se vraćaju po još.

jagatić jagatić 1
Sa svojim proizvodima, odnosno prevelim sirom, Ljiljana i Vesna sudjelovale su i na sajmu u Austriji gdje su također nagrađene brončanim priznanjima.
„Četrdeset minuta je trebalo žiriju da se odluči što će s tim sirom. Vidjeli su da je dobar te da je od sirovog mlijeka. To je njima nepoznanica jer se kod njih ne rade sirevi od sirovog mlijeka. I onda im je trebalo dosta vremena da ga definiraju, ali su bez obzira što im je bio nepouznanica, nagradili ga broncom.“, kažu Vesna i Ljiljana.

mlađenović 1 (1) jagatić 3 jagatić 2
Sirevi i kiselo vrhnje koje su radile naše mame i bake jako je cijenjen, a to itekako znaju Siščani koji redovito kupuju mliječene proizvode u mliječnom dijelu tržnice Kontroba.
Njihov broj u „mliječnom dijelu“ još uvijek je respektabilan što svjedoči da je sisačka Posavina očuvala na daleko poznatu tradicionalnu proizvodnju sira. U ponudi su svježi sir, preveli sir, kuhani sir sa začinima, vrhnje, maslac i dr. Cijene se kreću od 20 kuna na više.
Osim sireva, na sisačkoj tržnici se može kupiti i svježe domaće mlijeko. Naime, već unatrag nekoliko godina OPG Mlađenović iz Dubrovčaka Desnog na tržnici ima postavljen mljekomat.

najčitanije