Obilazak OPG-ovaca radi certifikacije

imp

251020211635199485.jpeg

Gradska tržnica Sisak od 2006. godine provodi projekt Certifikacije seljačke tržnice u sklopu kojega je i Povjerenstvo imenovano od Udruga hrvatskih tržnica, a čine ga predstavnici Hrvatske poljoprivredno šumarske savjetodavne službe – Podružnice SMŽ, gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalnu djelatnost, Županijske udruge povrća Vrt te predstavnika Gradske tržnice.
Proces certifikacije za proizvođače potpuno je besplatan. Certificiranje se provodi jednom godišnje. Zahtjevi i dokumentacija o OPG-u, te dokazi o vlasništvu zemljišta predaju se na Gradskoj tržnici, te Povjerenstvo obilazi prijavljena poljoprivredna gospodarstva, utvrđuje stanje te popisuje u obrasce evidencije o proizvodnji.
Obilazak Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava je u tijeku, a cilj ovog projekta jest promovirati domaće proizvode, kupcima jamčiti podrijetlo proizvoda koje kupuju, a certificiranim proizvođačima olakšati plasman proizvoda i zaštiti ga od nelojalne konkurencije.
Prošle godine obilazeći proizvođače, njih 108, povjerenstvo je prešlo preko 2000 km od Hrvatske Kostajnice, Hrvatske Dubice, Petrinje, Popovače, Kutine, Hercegovca, Gline, Rečice Kriške te sisačke i martinske Posavine.