Predstavljanje knjige „Topolovački vremeplov“ Damira Bevande

imp

Topolovački Vremeplov Plakat Naslovna

Udruga ZATO organizira predstavljanje “Topolovačkog vremeplova”, knjige Damira Bevande, u srijedu 6. prosinca u Državnom arhivu u Sisku.

 

Riječ je o knjizi koja donosi priče o topolovačkoj povijesti i zanimljivostima iz života topolovačkih obitelji, koje je autor godinama neumorno skupljao. Rezultat je knjiga na više od 300 stranica koja uključuje i gotovo tisuću fotografija.

 

Korice TopolovaČki Vremeplov

 

Damiru Bevandi trebalo je puno godina da ostavštinu svog ujaka Miroslava Matovine, također topolovačkog kroničara, spoji sa svojim prikupljanjem priča i fotografija te sjedne i napiše „Topolovački vremeplov“.

Priča seže u 2020. godinu, u vrijeme trajanja Europskog prvenstva u nogometu. Za vrijeme jednog prijenosa utakmice pogled mi je na trenutak odlutao na zidove moje radne sobe na kojima je natiskano osamdesetak uramljenih slika iz povijesti Topolovca. Pomislih, kakve li su to vrijednosti te kako bi ih bilo dobro ukoričiti. I tako je počelo… Počeo sam pretraživati po osobnoj arhivi, knjigama i starim listovima koje sam naslijedio od pokojnog ujaka Miroslava Matovine, poznatog novinara, a koje su mi velikodušno poklonile ujna Marica Matovina i sestrična Maja Matovina Marinović. Ali nije to bilo sve. Znao sam danima, što biciklom, što pješice, obilaziti mnogobrojne kuće Topolovčana te ih često i moljakati samo da bih dobio fotografije potrebne za ono što sam zamislio. Skupilo se kroz godine dosta materijala pa sam polako, kombinirajući tekst s fotografijama, počeo slagati „kockice“ budućeg Topolovačkog vremeplova. Veliku ulogu u ovom projektu ima i Udruga ZATO, čiji sam član, a koja je prepoznala moj trud te mi dala potrebni vjetar u leđa i bila velika podrška u stvaranju ovog djela. Nije to bio lagan posao, ali kad se nešto radi s velikim zadovoljstvom, vjerujem da uspjeh ne može izostati. Veliko mi je zadovoljstvo što sam u konačnici uspio zgotoviti „Topolovački vremeplov“ te što sve te godine sakupljanja starih fotografija, isječaka iz tiska i zapisivanja priča Topolovčana, nisu bile uzaludne.“, ističe Damir Bevanda.

 

Damir Bevanda Topolovački Vremeplov

 

Na predstavljanju Topolovačkog vremeplova o knjizi će, uz autora Damira Bevandu, govoriti urednik knjige dr. Vlatko Čakširan, predsjednica Udruge ZATO Irena Balen Gorišek te Biserka-Marija Vidnić, umjetnička direktorica u agenciji D.Point koja je odradila grafičko oblikovanje.

 

Promocija knjige „Topolovački vremeplov“ je u srijedu, 6.prosinca, u Državnom arhivu Sisak s početkom u 18 sati.

 

Topolovački Vremeplov Plakat

najčitanije