Udruga ZATO organizira akciju čišćenja divljih odlagališta

Otpad

Topolovačka udruga ZATO povodom Dana planeta Zemlje organizira ekološku akciju čišćenja šume Topoljak.  Akcija se organizira u okviru dvaju projekata – projekta Top Clean udruge ZATO iz Topolovca koji već drugu godinu podržava Grad Sisak i projekta Rezolucija Zemlja Večernjeg lista u suradnji s Hrvatskim šumama.  Prijaviti se možete na licu mjesta u šumi Topoljak u Topolovcu (upisati u Google Maps Aerodrom Sisak).

 

Sve što vam treba su radne ili gumene rukavice, primjerena obuća te dobra volja. Gospodarenje otpadom Sisak osigurat će odvoz smeća nakon uklanjanja s dvaju divljih odlagališta u šumi, a udruga ZATO i Uprava šuma Sisak okrepu za volontere. Akcija će se održati u subotu, 22. travnja s početkom u 10:00 sati.

 

„Akcija čišćenja šume Topoljak dio je našeg projekta Top Clean. Projekt smo osmislili jer smo primjetili velik broj divljih odlagališta, a dva velika su upravo u šumi Topoljak. Dan planeta Zemlja idealan je dan da se upozori na problem sa smećem jer ovo nije samo topolovački, sisački ili posavski problem, nego i hrvatski u cjelini. Dokaz za ovu tvrdnju je činjenica da se u subotu samo u okviru akcije Večernjeg lista ‘Rezolucija Zemlja’ odvijaju slične akcije na sedamdesetak lokacija diljem Hrvatske. Hrvatske šume partner su na tom projektu pa smo spojili inicijative. Udruga Zato je i osnovana s ciljem da se riješi problem odlaganja otpada na Goričici, tako da nam je zaštita okoliša jako bitna tema jer živimo sa smećem i problemima koje ono stvara. Divlja odlagališta posebna su priča i njima se treba ozbiljno pozabaviti te utjecati na svijest ljudi, ali i pokazati da je takvo ponašanje apsolutno neprihvatljivo. Ne bacaju smeće neki anonimci. Svaki zagađivač ima ime i to ime treba biti prozvano i sankcionirano. Bez toga se ništa neće promijeniti. Dok se problem sustavno ne počne rješavati, radimo što možemo“, poručila je predsjednica udruge Irena Balen-Gorišek.

Udruga ZATO provodila je projekt Top Clean u razdoblju od veljače 2022. do kraja studenog 2022. s ciljem lociranja i uklanjanja divljih odlagališta na područjima Budaševa, Topolovca i Preloščice. Fotografirali su divlja odlagališta te ih proslijedili na adrese nadležnih uz zamolbu da se pronađe način za njihovo uklanjanje. Pomaci su vidljivi. Krajem veljače uklonjen je otpad na dijelu tzv. topolovačke zaobilaznice, od Crnačkog mosta prema raskršću s Rogankom, tj. put uz oranice prema odlagalištu. Također, dio u Ulici Braće Bobetko. Riječ je o velikoj površini koja je čišćena već nekoliko puta, čak su stavljena i upozorenja da je pod video nadzorom, ali to nije spriječilo pojedince da ponovno tamo ostave  otpad. Očišćena je i Ulica Vuje Banjanina na potezu od križanja s Ulicom Braće Bobetko koja gotovo da nije bila prohodna zbog velike količine glomaznog otpada.

 

najčitanije