Najavljeno svečano otvorenje Islamskog kulturnog centra u Sisku

U Sisku je danas muftija Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Aziz Hasanović uz sisačkog imama Alema ef. Crnkića svečano najavio otvorenje Islamskog kulturnog centra. Kamen temeljac za sisačku džamiju, za Islamski kulturni centar  položen je u studenom 2016. godine. Cilj izgradnje centra je zapravo zajednici pružiti mogućnost sudjelovanja, kako u vjerskom životu, tako i u kulturnom, obrazovnom i društvenom životu.

 

„Čini mi posebno zadovoljstvo da danas u Sisku mogu po prvi puta javno najaviti veliki događaj koji Sisak dugo iščekuje, a to je otvorenje Islamskog kulturnog centra. Planirano je da se otvorenje održi 8. rujna od 11:00 sati uz izravan televizijski prijenos, tako da ćemo moći biti dobri domaćini svim zainteresiranim iz cijelog svijeta. Ovo će biti najveći vjerski, međureligijski i politički skup jer će tu biti cijeli državni vrh iz Hrvatske i Turske, velik broj delegacija iz islamskoga svijeta, kompletan diplomatski zbor akreditiran u Hrvatskoj, čak i neka veleposlanstva koja su akreditirana u drugim zemljama poput Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Omana, Kuvajta. Svi su oni potvrdili svoj dolazak, kao što ga je potvrdio i predsjednik Republike Turske te Hrvatske“, kaže  Hasanović te pojašnjava kako se u Sisku očekuje i velik broj vjernika iz regije i Europe. Hasanović je zahvalio Gradu Sisku i gradonačelnici Kristini Ikić Baniček na svoj podršci pruženoj prilikom izgradnje te najavio posebno priznanje Gradu Sisku na kompletnoj pomoći od samog početka. Specijalni gost svečanosti je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan koji će otvoriti IKC.

 

Proteklih 16 godina operativno se vodio cjelokupan administrativno-tehnički proces od kupovine zemljišta, rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, procesa ishođenja dokumentacije, tehničko-pravnih uvjeta, odabira urbanističko-idejnog rješenja do početka gradnje.

 

Prvi spomen i pisana inicijativa upućena nadležnim institucijama za potrebom dodjele lokacije izgradnje džamije u Sisku spominje se u dokumentima i arhivi džemata Sisak od 1967. godine, nakon osnivanja tadašnjeg Odbora Islamske zajednice u Sisku. Rahm. Fuad-ef. Karaga, dugogodišnji sisački glavni imam je ostvario prve operativne korake oko potrebe izgradnje džamije u Sisku kroz korespodenciju sa nadležnim službama grada Siska.

 

Ključne godine su 2006. godina kada je kupljeno zemljište, odnosno parcela na kojoj je izgrađena džamija i Islamski kulturni centar, 2014. godina u kojoj su riješeni imovinsko-pravni odnosi sa Republikom Hrvatskom, 2016. godina u kojoj je ishođena građevinska dozvola i 2017. godina u kojoj su započeti građevinski radovi.

 

Proces priprema kroz ishođenje potrebne dokumentacije započeo je za vrijeme muftije Ševke-ef. Omerbašića, a kompletna gradnja džamije i Islamskog centra završava se u mandatu muftije dr. Aziza Hasanovića koji je uložio najveći trud u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa u vlasništvu nad parcelom, kao i pronalasku glavnog pokrovitelja za izgradnju.

 

Period priprema, razgovora i ishođenja dokumentacije obilježio je mandate nekoliko predsjednika Izvršnih odbora MIZ Sisak, dr. Hašima Smlatića i h. Abdurahmana Harčevića, a najveći operativni posao posebno u periodu koordiniranja i vođenja poslova izgradnje predvodio je Edin Safić, sadašnji predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa.

 

Posebno je značajna uloga voditelja projekta izgradnje IKC-a Sisak ispred Mešihata IZ-e u Hrvatskoj, dipl. ing. Irhada Meheljića u svojstvu konzaltinga, ali i vođenja cjelokupnog procesa izgradnje kroz korespodenciju sa svim akterima i sudionicima u izgradnji.

 

„Sisak će dobiti prekrasan objekt, unikatan, koji je po svojoj strukturi i arhitekturi jedno pravo čudo. Sretan sam kao muftija što smo dočekali trenutak u kojem možemo govoriti o otvorenju. Puno smo sastanaka imali o tome kako ćemo prebroditi jednu krizu, pa drugu, pa koronu, onda i potres, ali sve smo to sada ostavili iza sebe. Sada smo pred velikim slavljem, zajednica u Sisku dobila je predivan objekt, ali i cijela Hrvatska je dobila taj objekt i svi ga prepoznaju kao jednu novu vrijednost. Ovime se jača multikulturalna pozornica u Hrvatskoj i ovo je potvrda toga“, zaključuje Hasanović.

 

Muftija se prilikom boravka u Sisku sastao i sa županom Ivanom Celjakom i suradnicima te sisačkim biskupom Vladom Košićem. S biskupom Košićem razgovarao je o budućoj suradnji, a biskup i muftija izrazili su zadovoljstvo zbog dobrih odnosa dviju zajednica.

 

najčitanije