Prije godinu dana otvoren Islamski kulturni centar

Dzamija unutra

Prije točno godinu dana otvoren je Islamski kulturni centar u Sisku. U proteklih 365 dana Islamski kulturni centar posjetili su brojni Siščani i posjetitelji iz drugih dijelova Hrvatske i svijeta. Organizirani su Dani otvorenih vrata, tečaj turskog jezika, tjedan turskog filma, a nedavno je otvoren i restoran Ašk. Kroz godinu dana u kongresnoj dvorani održane su i brojne kulturno-društvene tribine. Govorilo se tako i o medicini, književnosti, znanosti, predstavljali su se putopisi. U Centru se odvija i tečaj islama za one muslimane koji nemaju iskustvo praktičnog življanja islama.

 

Kako je na otvorenju napomenuo Alem ef. Crnkić, Islamski kulturni centar otvoren je za sve sugrađane. „Otvorenjem džamije Islamskog centra poklanjamo našem gradu novu vizuru, arhitektonsko zdanje koje raskošnošću kupole odražava vedrinu i pozitivan duh ovoga grada, ali i bliskošću s glavnom prometnicom simbolizira inkluzivnost prema društvenoj zajednici koja Islamski centar može prepoznati kao trajno zajedničko dobro i prijateljsku destinaciju gdje ćemo osnaživati spoznaju jednih o drugima i našeg prijateljstva“, dodaje Crnkić i ističe kako je privilegija biti imam u gradu gdje se svi sugrađani vesele otvaranju džamije.

Povodom prve godišnjice otvorenja Islamskog kulturnog centra, Medžlis islamske zajednice večeras će u kongresnoj dvorani održati svečanu akademiju na kojoj će prikazati sve aktivnosti koje su u protekloj godini ostvarili,  a nakon akademije predviđeno je otvorenje knjižnice „Nahla“ u prostoru divanhane.

 

Objekt ima nešto više od 2300 četvornih metara korisnog prostora. U njemu se nalazi molitveni prostor, mektebske učionice, omladinski klub, kongresna dvorana za predavanja, vjenčanja i druge prigode, restoran, knjižnica s čitaonicom, stambeni prostor za vjerske službenike, te tehnički i skladišni prostor. Prostore edukativnog, društvenog i gastronomskog sadržaja mogu koristiti svi građani.

 

Muftija Mešihata Islamske zajednica u Hrvatskoj Aziz Hasanović na ceremoniji otvorenja je rekao da je otvorenjem Islamskog kulturnog centra grad Sisak dobio unikatni vjerski objekt te se na „svjetskoj kulturnoj i vjerskoj karti potvrđuje kao multikulturalno i religijsko središte u kojem svi građani žive skladno i u zajedništvu”.

najčitanije