Milanović: ''Odluku o sanaciji treba donijeti politika. U protivnom, konzervator može biti predsjednik Vlade sljedećih 50 godina''

ibb

251020211635201098.jpeg

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je posjetio Sisak. Do Siska se dovezao vlakom, a ruta obilaska uključila je i posjet kontejnerskom naselju u Fistrovićevoj ulici:

”Znam da je lako reći onome tko je u nevolji da bude strpljiv. Naučili smo nešto iz ove situacije, pa i to da postoje različite vrste kontejnera, bez sanitarnog čvora i sa sanitarnim čvorom koji su, naravno, skuplji. Sad iz toga treba izvući pouke i vidjeti što će se ubuduće nabavljati i čuvati na robnim zalihama, za slučaj da se ovakva situacija ponovi. A po nekakvim sudbinskim i povijesnim ciklusima, uvijek se ponavlja”, kaže Milanović.

Predsjednik je obišao i sisačku bolnicu koja je u potresu pretrpjela znatne štete pa bi bolnički kompleks, nakon sanacija posljedica, mogao izgledati potpuno drugačije – obzirom da bi se dio zgrada trebao potpuno ukloniti: ”Ovo je ružno stradalo i treba biti pametan kada je u pitanju sanacija ili rušenje ovakvih objekata. U redu je da se pita konzervatore, ali da odluku ipak donese politika i oni koji su za to odgovorni. U protivnom, konzervator može biti predsjednik Vlade sljedećih 50 godina. Dakle, ovdje će vjerojatno biti rušenja. I to što prije – to bolje, da se bolnica može vratiti u svoju funkciju”, poručuje Milanović.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček apelirala na Vladu da poduzme što hitnije i što konkretnije mjere obnove, kako bi se život u Sisku što prije vratio u normalu: ”Polažemo nade u to da će Vlada užurbano sljedeći tjedan donijeti konkretne procedure jer je ovaj zakon, koji je danas na izglasavanju u Saboru, samo grubi okvir i ne odgovara na najvažnija pitanja – tko plaća detaljni statički pregled, tko plaća elaborat zatečenog stanja, tko snosi troškove elaborata sanacije…Na dnevnoj bazi komuniciram s građanima i to su pitanja koja ljude zanimaju. I ono što ih najviše zanima je u kojem postotku i koji dio obnove će se financirati zelene građevine, u kojem žute, u kojem crvene. Ta pitanja ja postavljam od prvog dana, ali ni danas, 35 dana kasnije, nemam odgovore. Želim da, kad mi netko tko je izgubio dom postavi konkretno pitanje, mogu dati odgovor koji je istinit i iza kojeg mogu stajati.”, rekla je gradonačelnica.

najčitanije