Predsjednik Zoran Milanović posjetio Sisak

mradenovic

251020211635199426.jpeg

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je posjetio Sisak. Obišao je centar grada koji je stradao u potresu.  Milanović je rekao da mu je gradonačelnica Ikić Baniček izrazila nezadovoljstvo tijekom obnove, pri čemu je dodao kako vjeruje da obnova može biti i brža.

„Htjeli bi bolje i više. Na meni je da saslušam, da eventualno upozorim na to. Gradonačelnica se bori, sve bi to trebalo biti na papiru i davno riješeno, ali nije“, rekao je predsjednik Milanović.

„Predsjednik je prošao centrom gdje sam mu na nekoliko primjera zorno prikazala, jer mislim da je važno da je on u to upućen i da zna jer je to važna problematika za građane Hrvatske, da obnova nije krenula niti je u naznakama kada će krenuti. Obišli smo lokacije na kojima je bio i dva dana nakon potresa. Pokazala sam mu prostor gdje je nekada bio Dječji odjel knjižnice. Pokazala sam mu da Republika Hrvatska kao vlasnik te građevine nije bila u stanju u četiri mjeseca postaviti ni skelu i da mi već tri puta skupljamo cigle koje padaju sa zabata te kuće. Zatim smo obišli lokaciju na dječjem igralištu u pješačkoj zoni gdje je Grad Sisak nakon tri mjeseca čekanja države da ukloni opasan dimnjak odlučila svojim snagama angažirati izvođače kako bi uklonili dimnjak. Obišli smo i zgradu koja je dijelom vlasništvo Grada, dijelom privatno vlasništvo u kojoj su bile trgovina mješovitom robom te trgovina informatičkom opremom. Zgrada je crvena. Elaborat i struka su rekli da se zgrada treba ukloniti, da se obnova ne isplati. Čekamo pravorijek konzervatora i nadamo se da će njihovo mišljenje biti isto kao i mišljenje struke“, rekla je gradonačelnica.

Osim oštećenog dijela grada, Milanović je posjetio i Centar kreativnih industrija – bivšu zgradu političkih stranaka koja sutra otvara svoja vrata svim poduzetnicima koji se bave kreativnim industrijama – dizajnom, tiskom, informacijskim tehnologijama…

“To su projekti koji koštaju jako puno, koje ne može financirati država. Ovo je zgrada koja je dio povijesne baštine i čija obnova po zahtjevu konzervatora košta jako puno. Takvi objekti nemaju komercijalnu ulogu i ne stvaraju novac jer su baština. To se zove ulaganje u ljudsku infrastrukturu”, rekao je Milanović.

„Šećer na kraju bio je posjet Centru kreativnih industrija. Primjer kako bi trebalo gospodariti sa vlasništvom Grada. Mislim da bi tako država trebala gospodariti i sa svojim zgradama. Posjetili smo zgradu Centra kreativne industrije. Riječ je o zgradi iz 1938. godine koja, da nismo ulagali u nju, ne bi izdržala potrese. Željela sam Predsjedniku slikovito prikazati koliko je bitno gospodarenje imovinom i koliko država zaostaje u tome. Ispričala sam mu i da je preko 1200 Siščana predalo zahtjev za obnovu nekonstruktivnih elemenata i da ni to nije još krenulo. Rekla sam mu da smo predali preko 110 objekata sa suglasnostima vlasnika koji su opasni i koji se trebaju ukloniti, a država je dosad uklonila njih 7. Sve ide presporo i mislim da je krajnje vrijeme da se donesu konkretni potezi i odluke kako bi obnova krenula“, dodaje Ikić Baniček.