Predsjednik Zoran Milanović sastao se u Petrinji i sa sisačkom gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček

imp

Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je danas Petrinju gdje je održao sastanak s čelnicima gradova pogođenih nedavnim potresom.

Uoči sastanka, Milanović je obišao Majske Poljane i mjesto Sibić, smješteno u blizini prometnice Petrinja – Glina, gdje se uvjerio u razmjere štete koje su pretrpjele kuće iz obnove. “To je prognaničko selo koje je 1991. godine napušteno pa je obnavljano 1998. godine. Praktički svaka kuća koja je bila u obnovi oštećena je do te mjere da nije useljiva, što je neobično i rađa određene upitnike što se tu stvarno radilo, ne mislim tu na neko ratno profiterstvo, niti na odgovornost bilo koje stranke, pa ni HDZ-a, ali nevjerojatno je da su kuće koje su 1997. ili 1998. godine obnavljane, bilo peta bilo šesta kategorija, od temelja, da su skoro sve, njih 10-tak, praktički uništene do te mjere da se u njima ne može živjeti. To se možda nikada ne bi znalo da nije bilo potresa“, rekao je Milanović.

milanović i kib 6 milanović i kib 5  milanović i kib 3

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček istaknula je kako su trenutno na području grada Siska 73 kontejnera, a 300 je zahtjeva za smještaj. „Danas tijekom dana HEP nam je obećao i zadnje kontejnere prikopčati na struju i odraditi ateste, jer bez atesta ne možemo biti sigurni da su sve instalacije ispravne. Očekujemo polako da barem ljude iz sportskih dvorana, čiji su domovi označeni crvenim naljepnicama i višečlane obitelji, smjestimo u čvrste objekte, stambene kontejnere, a ovih dana postoji mogućnosti i određenog fonda privatnih iznajmljivača da angažiramo i smjestimo obitelji. Sportske dvorane su bile vatrogasno rješenje, privremeno, sada je polako vrijeme da ljude smještamo u čvrste objekte“, rekla je Ikić Baniček.

milanović i kib 4 milanović i kib 2
Govoreći o školama, gradonačelnica je ponovila kako vjeruje da će svi učenici 18. siječnja početi s nastavom po modelu A.

najčitanije